UDBAŠ IZ CRNE GORE PRETIO IGRAČIMA

UDBAŠ IZ CRNE GORE PRETIO IGRAČIMA


Zoran Lazović, bivši zamenik šefa crnogorske tajne službe, u hotelu je pre utakmice provocirao naše igrače. Došlo je i do fizičkog obračuna. Meta je bio Omić, u čiju su zaštitu stali Lazić, Antić i ostatak ekipe

Na stolu gomila papira. Uredno slo­ženih. Grafikoni i tabele na sve strane. Nebojša Čović, predsednik KK Crvena zvezda, preko naočara gledajući fasciklu ispred sebe govori o rezultatima kluba koji vodi. Kaže da za razliku od drugih ume da pravi tabele. I da zna šta u njima piše. Nakon finala ABA lige u Podgorici koje je Crvena zvezda igrala sa KK Budućnost, sportska se javnost ne smiruje. Razgovarali smo o tome šta se desilo u Crnoj Gori, ali i da li je Zvezda imala uspešnu sezonu. Kajanja, kaže, nema.

Svi odmah kažu da je najveći problem Zvezde što je otišao Radonjić?

– Ne bih se složio sa tim. Naime, mi smo kao klub dali ponudu tadašnjem treneru da ostane još tri sezone. On se čovek dugo razmišljao jer ni za njega ni za nas te četiri godine saradnje nisu bile lak period, ali je bio dosta uspešan. I kona­ čno je odgovorio tek krajem jula, što je za ekipu, a i za nas kao klub bilo onako, sa zakašnjenjem, ali računali smo da ćemo napraviti dobar dogovor. Me­ đutim, u tome nismo uspeli. To naglašavam zato što niko nije terao trenera iz kluba, to je njegovo opredeljenje. Time smo ušli kasno u sezonu. Još jedan od razloga zašto smo ušli kasno u sezonu je nedostatak finansijskih sredstava. Mi smo u tom trenutku dugovali negde oko dva i po miliona evra. Automatski znači nekakav je redosled da prvo izmirite obaveze pa tek onda da dovodite nove igrače. Prilikom dovođenja igrača Crvena zvezda ima već godinama zadatak da igrače dovodi u skladu sa svojim mogu­ ćnostima i svojim budžetom. Znači, da bismo to sve uspeli da uradimo i da izmirimo dobar deo starih obaveza, mi smo morali da se upustimo u transfer Boldena koji je bio tada igrač FMP-a, transfer Gudurića, transfer Jovića, Luke Mitrovića, Dženkinsa i Kuzmića. Sa tim sredstvima smo vratili dobar deo starih dugova.

Niste u potpunosti?

– Nismo sve u potpunosti, ali smo ih minimizirali, te stare dugove smo gotovo sveli na nulu i time stvorili prostor da sad razmišljamo o novoj sezoni, sezoni 17/18, da dovodimo nove igrače. I da dovodimo i da razmišljamo o novom treneru. Naravno, obavili smo niz konsultacija sa vrsnim stručnjacima, i Žeravicom i Pešićem, koga za novog trenera. Nažalost, nije bilo velikog izbora, odlu­ čili smo se za Dušana Alimpijevića kao mladog i perspektivnog trenera. U tom delu smo bili svesni svih rizika, niko od mladih ne može odmah da uđe u vatru tek tako lako, potreban je rad i potrebno je da se stane i zaštite takvi mladi ljudi.

Jeste li zadovoljni rezultatom u Evroligi?

– Imali smo dobar ulazak u sezonu. Predviđali su nam mnogi samo dve, tri pobede u Evroligi, mi smo ostvarili 11 pobeda. Svaka se broji sa 37.000 evra, znači, tu je obezbeđeno 407.000 evra, od 11 pobeda u Evroligi. Imali smo poraze u ABA ligi od Budućnosti i Cedevite, ali je raspored bio takav da se zalomilo da posle teških utakmica u Evroligi, u roku od 48 sati, igramo utakmice sa Budućnošću, odnosno sa Cedevitom. Imali smo velike pobede u Madridu, u Valensiji…

Kada su se pojavili problemi?

– Prvi problemi su nastali na Kupu u Nišu. Poraženi smo tamo prvenstveno zbog činjenice da nismo na pravi način ušli u takmičenje i da smo potcenili protivnike i da nije, očigledno nije, bila dovoljna lekcija u polufinalu od Borca iz Čačka. Utakmicu koju smo izgubili maltene ni danas ne znam kako smo pobedili, al’ smo nešto u produ­ žetku uspeli da uradimo i pobedimo. A u finalu nas je pobedio posle Partizan. Ipak, situacija sa finalom ABA lige sa Buduć­ nošću iz Podgorice za mene nije imala veze sa sportom.

Zašto?

– Kakve veze sa sportom imaju izbori u Crnoj Gori? I mislim da rezultat koji je ostvaren, pobeda Budućnosti, namakla je jedno tri do pet odsto.

Kako je to moguće? Kako to znate?

– Pa iz iskustva. Pomalo sam se bavio politikom. Kakve veze sa sportom imaju tajkuni pored terena koji vređaju, pljuju.

Koji tajkuni?

– Tajkuni koji su napali ekipu čim smo došli, reći ću ja tač­ no koji su. Ljudi…

Čekajte, crnogorski tajkuni?

– Crnogorski tajkuni. Negde crnogorski. Pa miksuju se, ono… Po potrebi su Crnogorci, po potrebi su Srbi. Naravno, ta potreba proizlazi iz njihovih famoznih egzotičnih poslova.

Kakve to ima veze sa utakmicom u Podgorici?

– Pa npr., upadi u svlačionicu kod sudija…

Je l’ to znači da su sudije bile potkupljene?

– Način suđenja i pristup su­ đenju u drugom poluvremenu govori da sudije nisu dobile pare. Tako ne sude sudije koje su dobile pare, nego sudije koje su prepadnute. E sad, da li su im duge ili kratke cevi stavljene u usta to ne znam, ali probaćemo i to da saznamo. Pošto se i to događalo nekada.

Opširniji intervju sa predsednikom Košarkaškog kluba Crvena zvezda Nebojšom Čovićem pročitajte u najnovijem broju Ekspresa, koji će se od petka naći u prodaji na kioscima

 

Durmitorska liga

– Reći ću još ovo, ovakva liga koju su osnovali klubovi 2015. godine je zapravo pobegla od privatne Sidro lige, i ona ne- će opstati na ovaj način ako se ovakve stvari nastave, jer vraćamo model ponašanja i rada iz lige šest privatnih lica, koja je bila puna kompromisa, kombinacija i privatnih interesa. Jedan od tih kompromisa se dogodio i u kafani „Durmitor“. Sećate se fajnal fora u Beogradu. To je tačno bilo na dan odigravanja polufinalne utakmice. Kafana „Durmitor“, na spratu sede Lisac, Todorić, sudija Pera Obradović, Bob Taunzer, Petek i Zvezda gubi polufinalnu utakmicu. To je tada bilo, mogli ste da kupujete, mogli ste da naručujete sudije preko telefona, i to se sada jednim delom vratilo

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar