106. GODINA OD KUMANOVSKE BITKE: Kako je Srbija odnela prvu pobedu u Prvom balkanskom ratu

106. GODINA OD KUMANOVSKE BITKE: Kako je Srbija odnela prvu pobedu u Prvom balkanskom ratu


Pobedom nad turskom vojskom u bici kod Kumanova, Srbija je odnela svoju prvu pobedu u Prvom balkanskom ratu.

Kumanovska bitka vodila se 23. i 24. oktobra 1912. godine. Srpskih vojnika je bilo više, imali su više hrabrosti i veću inicijativu u odnosu na turske vojnike, te je bitka iznenada dobijena, nakon čega su se Turci povukli ka Skoplju, Štipu i Velesu.

Posle više od 500 godina, Srbi su ušli na teritoriju Kosova i Metohije i Skoplja, koje je bilo prestonica Srpskog carstva tokom 14. veka.

General Radomir Putnik i pukovnik Živojin Mišić smatrali su da je Ovče polje idealno mesto za bitku između srpske i turske vojske, zbog čega je Prvoj armiji naređeno da baš tu spreči okupljanje turskih snaga. Smatrajući da će se bitka odigrati u Ovčem polju, srpska vojska neočekivano je srela tursku, kod Kumanova, na današnji dan, 1912. godine.

Iako je srpska komanda počela bitku bez planova, bili su snažniji u odnosu na tursku vojsku, i to je odlučilo tok bitke. Ova bitka bila je od izuzetnog značaja za povratak teritorije Makedonije, jer je Turska nakon poraza bila prinuđena da se povuče prema Prilepu, napustivši Skoplje.

2 komentara

Dodajte komentar
  1. 1
    NIJE VAZNO

    Ovu,,bitku,,je sam izvojevao Rom/trubac u srpskoj vojsci/koji je turskim vojnicima svirao POVLACENJE,a Srpskoj vojsci je svirao JURIS.Tursku vojsku u povlacenju i posle Srpskog jurisa niko vise nije mogao da vrati nazad.Ahmed Ademovic se zvao junak,trubac!NJegov unuk,cuveni je trubac Ademovic visestruki neprikosnoveni i apsolutni pobednik trubackog festivala u GUCI.

  2. 2
    jeste važno

    Pobedu na Kajmakčalanu je,takođe,dobijena uz sličnu prevaru.Drugi je trubač u pitanju bio,takođe Rom trubač. Izveo je još jednu prevaru svirajući juriš,a Bugari se razbežali misleći da napada čitava Srpska armija kad ono… samo njih nekolicina,ali bitka i položaj su dobijeni.

+ Ostavite komentar