Istorija
12.04.2018. 12:41
Ana Kotur, Foto: Printscreen Youtube

166 GODINA OD ROĐENJA OSNIVAČA SRPSKOG VAJARSTVA: Sećanje na Petra Ubavkića, umetnika koji je izradio spomenike Vuku Karadžiću, knezu Milošu i Đuri Daničiću

petar.png

Srpski vajar i slikar Petar Ubavkić ugledao je svet na današnji dan 12. aprila 1852. godine u Beogradu. Dobitnik je više državnih stipendija i poznat je po izradi spomenika Vuka Karadžića, kneza Miloša i Đure Daničića.

Sa 14 godina dobio je državnu stipendiju kojom mu je plaćeno učenje ikonopisanja, a sedam godina kasnije dobija stipendiju vajarske škole u Beču. Studije vajarstva nastavio je u Minhenu i Rimu na Kraljevskom institutu likovnih umetnosti "S. Luca".

U prvoj beogradskoj realki bio je postavljen za privremenog učitelja kalupovanja 1877. godine, a potom 1889. godine za učitelja druge klase kalupovanja. Bio je učitelj i lepog pisanja u Višoj ženskoj školi i u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Redovni član umetničkog odbora Srpskog učenog društva u okviru Srpske akademije nauke i umetnosti bio je od 30. januara 1883. godine, a od 1892. godine biva počasni član Srpske kraljevske akademije.

Petar Ubavkić je autor brojnih javnih spomenika i smatra se osnivačem srpskog vajarstva. On je izlagao na velikoj međunarodnoj izložbi u Parizu zajedno sa Đorđem Jovanovićem i Urošem Predićem.

Prvu samostalnu izložbu u Beogradu imao je 1882. godine, a prvu grupnu u Rimu 1885. godine.

Zajedno sa Urošem Predićem, Đokom Jovanovićem, Markom Muratom, Ristom Vukanovićem, Betom Vukanović i Simeonom Roksandićem, osnovao je 4. septembra 1904. godine Društvo srpskih umetnika "Lada". Društvo je imalo za cilj da okupi jugoslovenske umetnike i da im dozvoli punu individualnost u umetničkom stvaranju.

Vajar Petar Ubavkić preminuo je na Vidovdan, 28. juna 1910. u Beogradu i sahranjen na Novom groblju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
23.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve