24. GODINE OD OKRŠAJA SRPSKIH JASTREBOVA I AMERIČKIH F-16

24. GODINE OD OKRŠAJA SRPSKIH JASTREBOVA I AMERIČKIH F-16

Foto: Printscreen YouTube


Poslednjeg dana februara navršilo se 24 godine od tragičnog događaja kada su dva američka lovca F-16C, koji su patrolirali Zonom zabranjenog leta nad BiH oborili su u vazduhu četiri jurišnika J-21 “Jastreb” Vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane Vojske Republike Srpske, koji su se vraćali sa zadatka bombardovanja skladišta municije u Bugojnu i fabrike aritljerijskih sistema ” Bratstvo” u Novom Travniku.

Naime, još 1992. godine tokom povlačenja JNA iz BiH zbog pogrešnih procena u fabrici naoružanja ” Bratstvo” u Novom Travniku ostala je jedna baterija najnovijih samohodnih višecevnih bacača raketa M-87 ” Orkan” koji je smatran najubojitijim oružjem JNA.

Višecevni bacači nisu bili kompletrirani u celosti, a za to je bilo potrebno najmanje godinu dana. Do obaveštajnih organa VRS stigla je informacija, da je u fabrici municije „Slavko Rodić“ u Bugojnu pokrenuta je proizvodnja raketa za VBR Orkan. Reč je bilo o moćnom borbenom sredstvu dometa 50 kilometara, čijim bi aktiviranjem bila ugrožena odbrana VRS. U vrhu VRS odlučeno je da se mora hitno delovati, kako muslimanske snage ne bi stekle ozbiljniju prednost nad VRS.

Odlučeno je da se za ovaj zadatak iskoriste jurišni avioni sa kojima je Vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana raspolagala. Za izvršenje zadatka traženi su piloti doborovoljci i tek kada je tim odabran rečeno im je šta je konkretni zadatak i cilj.

Foto: Printscreen YouTube

Foto: Printscreen YouTube

Na izvršenje zadatka krenulo se 28. februara 1994. godine, u ranim jutarnjim časovima. Sa aerodroma Udbina poletela su dva aviona J-22 ” Orao” i šest jurišnika J-21 ” Jastreb”. Orlovi su imali zadatak napad na skladište municije u Bugojnu, a jastrebovi napad na fabriku naoružanja ” Bratstvo” u Novom Travniku.

Sa komandnog mesta V i PVO VRS akcijom je rukovodio pukovnik Peulić Uglješa. Sve jedinice VOJIN su radile i na pokazivaču AS-74 je bila tačna situacija u vazdušnom prostoru. Vod za elektronsko izviđanje je pratio komunikacije između NATO snaga koje su sprovodile kontrolu Zone zabranjenjog leta nad BiH.

Vođa jastrebova doneo je odluku da dejstvuju po fabrici i da se vraćaju na aerodrom Udbina brišućim letom.Orlovi su bacili bombe na skladište municije, a jastrebovi napali fabriku u Novom Travniku. AWACS NATO koji je leteo iznad Mađarske u 6.35 časova otkrio je grupu od šest aviona kako lete na maloj visini ka jugu. NATO je zbog kršenja Rezolucije UN o zabrani borbenih letova nad Bosnom i Hercegovinom reagovao slanjem prvo dva lovca F-16C koji su se nalazili u patroli iznad Hercegovine.

Po uspešno obavljenom zadatku jastrebovi su krenuli ka matičnom aerodromu, međutim po povratku avione Jastreb su presreli američki lovci F-16C. AWACS je dao informaciju o formaciji aviona kada su bili iznad Jajca. Par F-16 je tada bio iznad Konjica i poleteo je u presretanje. Sreli su se iznad Novog Travnika.

Prvobitno, piloti u avionima Jastreb nisu znali da su otkriveni. To su shvatili tek kad je avion kojim je leteo pilot Zvezdan Pešić eksplodirao u vazduhu, nakon što je pogođen raketom vazduh-vazduh. Američki piloti su srpske avione napali bez upozorenja. Tom prilikom poginuli su pored pilota Pešića i piloti Ranko Vukmirović i Goran Zarić. Njihovi avioni oboreni su Kod Šipova, Gerzova i sela Bravsko.

Foto: Ekspres Andrej Mlakar

Foto: Ekspres Andrej Mlakar

Pilot Uroš Studen koji je pogođen iznad Vlašića katapultirao se iznad Jajca. Pilot Zlatko Mikerević iskočio je nedaleko od Ključa. Pilot Zlatan Crnalić je svoj avion (ev. br. 24275), iako teško oštećen uspeo da spusti na aerodrom Udbine. Direktno u vazduhu su oborena četiri aviona Jastreb, dok je peti pao usled oštećenja i nedostatka goriva. Avion koji je uspeo da se vrati na aerodrom posle je vraćen u službu.

To nije bila vazdušna borba nego dejstvo para najsavremenijih lovačkih aviona vođenim projektilima po za vazdušnu borbu nenaoružanim avionima.

Pilot koji je u avionu F-16C-40 broj 89-2137/RS oborio tri aviona Jastreb bio je kapetan Robert Dži Vilbur Rajt (Captain Robert Gordon „Wilbur“ Wright) dok je pilot koji je iz F-16C-40  broj 89-2009/RS oborio četvrti Jastreb bio kapetan Stiven El Jogi Alen (Captain Stephen L. „Yogi“ Allen). Rajt je lansirao jednu raketu vazduh-vazduh AIM120 AMRAAM i dve AIM-9 Sidewinder, dok je Alen lansirao samo jednu  AIM-9 Sidewinder.

Ovo angažovanje bila je prva ratna akcija koju su sprovele snage NATO saveza od njegovog osnivanja.

Pukovnik Zlatan Crnalić, jedan od preživelih pilota koji su oboreni iznad Novog Travnika u februaru 1994. godine, ispričao je svoju verziju priče za banjalučke „Nezavisne novine“ u broju od 05.11.2015. godine,  o tome kako je došlo do tog događaja.

Crnalić je pročitao priču koju su objavile banjalučke „Nezavisne novine“ (u broju od 31.10.2015. godine), u kojoj je prenesen tekst novinara „Washington Post“ iz američke vojne baze u Avganistanu, u kojoj se nalazi F16, koji je sam oborio tri od pet jastrebova Vojske RS koji su oboreni tog dana, što taj avion čini jednim od najtrofejnijih aviona američke avijacije.

 Foto: Printscreen YouTube

Foto: Printscreen YouTube

” Toga jutra iz Udbine u tadašnjoj Krajini na zadatak je poletelo šest jastrebova koji su imali zadatak da bombarduju fabriku oružja u Novom Travniku. Iako nijedan borbeni zadatak nije rutinski, nisu očekivali probleme od strane NATO avijacije.

„I do tada smo mi leteli, ulazili u zonu zabranjenog leta, izvršavali zadatke i helikopterima i avionima, i nikad niko nije pucao. Inače su nas uvek upozoravali. Tada prvi put nisu, mada su kasnije govorili da jesu“, rekao je on. I ne samo to: Crnalić svedoči da su prilikom njihovog naleta na cilj NATO avioni proleteli kroz poredak jastrebova, trenutak pre početka bombardovanja fabrike. Bili su prisutni sve vreme akcije koju su samo posmatrali, a u napad su krenuli pri njihovom povratku. „Sa različitih pravaca smo dejstvovali na cilj i kad smo pošli da se vraćamo, ja sam samo osetio udarac. U tom trenutku nisam ni znao šta se desilo. Ne znaš da li se to dešava negdje iza tebe ili tvom avionu“, kaže on. Brzo je, ipak, shvatio da je pogođen.  

Probao sam sve komande, parametre motora i sve je radilo. Baš sam bio na knap sa gorivom i imao sam nesreću da mi je motor stao pred sletanje u Udbinu. Kao jedrilica bez motora sam sletio“, rekao je on.

Crnalić je pilotirao jedinim avionom koji se vratio u bazu. Svi ostali su srušeni. Sve vreme njegovog leta prema bazi nije znao šta se dešava njegovim kolegama i saborcima jer je eksplozija uništila radio-vezu. I u tom trenutku, odmah nakon što je pogođen od strane NATO aviona, desio se neobičan, ni do danas potpuno razjašnjen događaj, kako je i sam Crnalić ispričao.

„U niskom letu prema Udbini prestigao me je i bio pored mene. Kad je počeo prilaziti, ja sam počeo da penjem avion jer sam mislio da će početi dejstvovati topovima po meni, pa da imam vremena da se katapultiram. Kad je prošao pored mene, pretpostavljam da je video da sam oštećen, pa nije hteo da puca ili nije imao čim, ne znam. Onda se samo okrenuo i otišao. Ja sam nastavio prema Donjem Lapcu i granici“, rekao je Crnalić.

Jastrebovi su išli u formaciji dva po dva. U prva dva aviona poginuli su piloti Ranko Vukmirović i Goran Zarić. Jedan nije uspeo ni da se katapultira, a drugom se nije stigao otvoriti padobran, jer su leteli nisko. U druga dva su bili Crnalić i Uroš Studen. Treći par su činili piloti Zlatko Mikerević i Zvjezdan Pešić, koji je poginuo jer nije bilo vremena za katapultiranje.

Na kraju našeg razgovora neizbežno pitanje: Kakva osećanja ima prema pilotu koji ga je gađao?

„Ma, nema tu nikakvih ružnih osećanja. Oni su imali svoj zadatak, ja sam imao svoj. Tako je to. Nemam nikakvu vrstu ljutnje. Što bih imao? E sad, porodice onih koji su stradali možda imaju drugačiji odnos, što je razumljivo. Nikakav problem ja s tim nemam“, priča on. Čak se malo i našalio. „Mi smo bili prazni, nenaoružani i spori. Ko mi je kriv što ja nisam imao avion ravnopravan njegovom pa da onda vidimo“, uz smeh priča. Naše zadnje pitanje: Da li misli da je imao sreće? „Malo sreće i malo veštine da iskoristim konfiguraciju terena da se spasim. Nije to kao u filmovima. Nismo mi imali tako sofisticirane avione pa da imamo signale da znamo kad gađaju. Ništa nismo videli do trenutka kad se to desilo“, završio je on svoju priču.

 Foto: Ekspres Andrej Mlakar

Foto: Ekspres Andrej Mlakar

Što se tiče aviona Orao, koji su učestvovali u napadu na skladište municije u Bugojnu, o njima postoje dosta „kontradiktorni“ podaci.

Navodno su se po izvršenju zadatka izvukli dolinom Neretve, na more i preko Splita u brišućem letu uspeli domoći Udbine. Međutim, postoji i druga verzija priče, prema kojoj se jedan od pilota u orlu uputio prema Mahovljanima. Međutim, u blizini Banja Luke srpskog pilota su presrela dva lovca F-16C, te se on odlučio na smeo poduhvat. Naime, okrenuo je avion prema centru Banja Luke, i u brišućem letu iznad krovova Gospodske ulice izbegavajući detekciju uspeo da spusti avion na aerodrom. Navodno, američki piloti su bili zadivljeni letačkim umećem pilota u orlu, te su obavestili komandni centar, da im je srpski pilot pobegao. Kasnije je avion preleteo na Udbinu. Prema drugom izvoru navodi se podatak da su orlovi poleteli sa matičnog aerodroma (Mahovljani), a da je šest jastrebova bilo iz sastava 105. vbr SVK i da su poleteli sa Udbine. Prema istom izvoru orlovi su se po izvršenju zadatka vratili nazad u bazu a da ih leteće radarske osmatračke stanice Alijanse nisu otkrile. Budući da je bilo reč o pilotima iz sastava V i PVO VRS i da se poginuli piloti u toj akciji vode među poginulim pripadnicima V i PVO i same VRS, podatak da je šest jastrebova koji su poleteli na zadatak bombardovanja fabrike u Novom Travniku bilo iz sastava 105. vbr SVK, dosta je nepouzdan.

 

Svi jastrebovi VRS

Ukupno je na aerodromima Mahovljani i Udbina baziralo 25 aviona Jastreb. Oboreno je sedam avion Jastreb (jedan juna 1992. godine, pet februara 1994. i jedan septembra 1995. godine). Tokom pada Krajine za Mahovljane je preletelo osam jastrebova. Hrvatska vojska je po dolasku na aerodrom Udbina zatekla tri Jastreba i to: dva J-21 Jastreb ev. br. 24252 i 24146 i jedan IJ-21 24407.  Završetak rata na aerodromu Mahovljani dočekalo je 15 aviona Jastreb. Od tog broja: tri su dvoseda NJ-21 (23509, 23516 i 23518), 10 jednoseda J-21 (24104, 24148, 24160, 24202, 24204, 24209, 24212, 24261, 24272 i 24275) i dva izviđača IJ-21 (24408 i 24458). Avioni Jastreb prizemljeni su i konzervirani krajem 2006. godine, nekoliko meseci posle ukidanja VRS. Avion J-21 Jastreb ev. br. 24160 upotrebljen je kao spomen obeležje poginulim pilotima i pripadnicima V i PVO VRS, dok se „Crnalićev“ 24275 još uvek može videti na aerodromu Mahovljani kod Banja Luke.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar