BIZARNE SMRTI SLAVNIH LIČNOSTI: Pojedine ” zvezde” upamćene su ne samo po svom životu i radu, nego i po šokantnim okolnostima pod kojima su preminule

BIZARNE SMRTI SLAVNIH LIČNOSTI: Pojedine ” zvezde” upamćene su ne samo po svom životu i radu, nego i po šokantnim okolnostima pod kojima su preminule

foto: Printscreen Youtube


Svi znamo da se čuvene ličnosti pamte dugo i posle njihove smrti, i otuda metafora da su
veliki pisci, glumci i sportisti zapravo besmrtni. Međutim, pojedine „zvezde“, upamćene su ne
samo po svom životu i radu, već upravo po čudnim, ponekad i šokantnim, okolnostima pod
kojima su preminule.

Jedan od najstarijih slučajeva bizarne smrti datira još iz antičke Grčke, kada je prema
sačuvanim svedočenjima, čuvenom piscu tragedija, Eshilu, pala kornjača na glavu i ubila ga. Kornjaču je nosila ptica, koja je želala da je pojede, ali joj je plen „pobegao“, i usmrtio jednog od najtalentovanijih tragičara u istoriji.

Niz čudnog umiranja nastavio je i mnogo vekova kasnije kralj Švedske, Adolf Frederik, koji je bukvalno shvatio staru poslovicu “zdravlje na usta ulazi”, i uživao u preobilnim obrocima do te mere, da je na kraju večere umro od prejedanja.

Interesantan je i kult tragičnih heroina Holivuda, kao što su to bile Lupe Velez, poznata glumica i izvođačica burleski, koja je preminula tako što se udavila u WC šolji. Naime, veruje se da je Lupe, pod dejstvom sedativa, odjurila u kupatilo da se ispovraća, i “zagrlivši” i uronivši glavu u WC šolju, zaspala tako teškim snom, da je ni gubitak vazduha nije mogao probuditi, zbog čega je i umrla.

Pored njenog, jedan od najčuvenijih slučajeva je svakako tragična i neverovatna smrt Isidore Dankan, jedne od najpoznatijih plesačica svih vremena. Isidora je preminula 14. septembra, 1927. godine, u Nici, i to tako što joj se tokom vožnje zapleo dugačak, svileni šal oko točka automobila, što ju je ugušilo. Može se reći da ju je zaista ubila preterana obazrivost – budući da je na savet svoje prijateljice stavila šal, kako bi se zaštitila od hladnoće.

Sa druge strane, možda je pravi uzrok njene smrti bila baš moda, jer da nije bilo “IN” voziti auto sa otvorenim krovom, ili nositi duge šalove i ešarpe, ko zna kakve bi umetničke visine dosegla
Isidora.

Danas, njena smrt zaista asocira ljude na čuveni, jezivi, holivudski hit –“Poslednja ekskurzija”, u kome sama Smrt uređuje neverovatan scenario, samo da bi odvela “odabrane” na onaj svet.

Zanimljivo je da je holivudsku publiku svojevremeno potpuno zapanjila i smrt Džon Erik Heksuma, holivudskog glumca i manekena, koji je najpoznatiji po tome što je potpuno slučajno, simulirajući igru “Ruski rulet”, uspeo da sam sebe usmrti ćorcima iz pištolja sa seta.

Šokantnu smrt je imao i Dejvid Karadin, jedan od popularnih američkih glumaca starije generacije, koji je poznat po akcionoj seriji “Kung fu”.

On je jedne večeri, tokom snimanja u Bangkoku, pronađan kako visi okačen konopcem o orman u hotelskoj sobi. Isprva se mislilo da je i Dejvid izvršio samoubistvo, poput mnogih depresivnih zvezda, ali dalja istraga je pokazala da je on zapravo preminuo tokom “erotske asfiksije”, odnosno, svojevoljnog gušenja, koje se koristi kao jedna od mazohističkih strategija da bi se pojačao seksualni užitak. Neverovatno je i što je Dejvid imao 73 godine, kada je preminuo na ovaj način.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar