Istorija
12.04.2018. 08:27
R:E/ dnevno.rs

ČETRI PUTA BIRAN ZA PREDSEDNIKA: Na današnji dan 1945. godine preminuo Frenklin Delano Ruzvelt

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan 1945. godine umro je predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt, koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu tridesetih godina, a u Drugom svetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke.

Frenklin Delano Ruzvelt je bio američki političar i trideset drugi predsednik SAD u period od 1933. do 1945. godine. U politiku je ušao sledeći primer svog rođaka Teodora Ruzvelta, i postao aktivan član Demokratske stranke. Godine 1905. oženio se Eleonor Ruzvelt, koja će u narednim godinama postati njegov savetnik. Politikom „Nju dila" uspeo da izvuče SAD iz velike ekonomske krize '30-ih godina 20. veka.

Uspostavio je diplomatske odnose sa SSSR, a u Drugom svetskom ratu bio jedna od najznačajnijih ličnosti u antihitlerovskoj koaliciji. Godine 1941. sastao se sa Vinstonom Čerčilom da bi izradili Atlantsku povelju. Ulaskom SAD u rat, Rozevelt je mobilisao industriju za proizvodnju vojne opreme i formirao alijansu sa Britanijom i Sovjetskim Savezom; sastao sa Čerčilom i Josifom Staljinom na konferenciji o ratnoj politici u Teheranu (1943) i na Jalti (1945).

Uprkos sve slabijem zdravlju, osvojio je četvrti mandat protiv Tomasa Djuija (1944), ali je ubrzo posle toga umro.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve