Istorija
16.04.2018. 08:43
R:E/ dnevno.rs

JEDNA OD NAJVEĆIH KOMIČARA SVIH VREMENA: Na današnji dan rođen Čarli Čaplin 1889. godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan 1889. godine rođen je engleski filmski glumac, scenarista, režiser i producent Čarli Čaplin. Karijeru je napravio u SAD, a 1952. emigrirao u Švajcarsku, gde je umro 1977. Tokom 40 godina snimio 75 kratkih i dugometražnih filmova, a 1972. dobio “Oskar” za životno delo.

Ser Čarls Spenser Čaplin poznat kao Čarli Čaplin bio je američki filmski režiser, glumac, scenarist i producent britanskog porekla, jedan od najvećih komičara svih vremena. Vešto je vladao mimikom i slepstik komedijom.

Njegove komedije su mešavina vodvilja, pantomime, improvizacije i cirkusa. Jedan je od pionira kinematografije i najvećih sineasta svih vremena. Zaslužan je za širenje popularnosti filma i za njegovo priznanje u sferama tradicionalne kulture. Njegov izvorni humanizam formiran u periodu teške mladosti izražen je u liku dobroćudne skitnice Čarlija čija je dobrota prema okolini srazmerna njenim zlim namerama. Učinio je da svima postane jasna snaga filmskog govora i njegova moć u afirmaciji univerzalnih i trajnih ljudskih vrednosti.

Napustivši Sjedinjene Države od 1952. je živeo u Evropi, uglavnom u Švajcarskoj. U tom periodu je ostvario mali broj svojih zamisli. U Sjedinjene Države se vratio 1972. godine jer je nagrađen Oskarom za životno delo. Dobitnik je Oskara za najbolju muziku za film Svetlosti pozornice iz 1973. godine, i dva počasna Oskara. Njegovim najpoznatijim filmom se smatra Veliki diktator iz 1940.

Američki filmski institut ga je stavio na deseto mesto na listi 100 najvećih glumaca dvadesetog veka. Čarli Čaplin je jedno od najprepoznatljivijih lica u istoriji filma. Najveća je filmska zvezda do kraja dvadesetih godina dvadesetog veka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve