Istorija
07.03.2019. 15:33
R.E./Happy tv

LAZANSKI O UBISTVU ODBEGLOG HRVATSKOG EMIGRANTA STEJPANA ĐUREKOVIĆA: UDBA ga likvidirala zbog ljubavnice i čuvene zagrebačke lepotice koja mu je prenosila poruke

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gost jutarnjeg prorgama TV Hepi bio je Miroslav Lazanski, koji je razgovarao o najaktuelnijim političkim temama. Lazanski se tom prilikom osvrnuo i na poslednju emisiju "Ćirilica", koja je ovog ponedeljka emitovana na televiziji Hepi.

Naime, nekadašnji pripadnici jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josip Perković (71) i Zdravko Mustač (74) danas su u Minhenu osuđeni na doživotnu robiju zbog saučesništva u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, koje su počinili 28. jula 1983. godine u Volfrathauzenu.

- Ti moraš da znaš da je hrvatska UDBA odobrila Njemačkoj snimanje i praćenje 50.000 hiljada telefonskih poziva, taj uređaj je instaliran u Zagrebu. Pošto je JNA imala svoj prislušni centar između zagreba i Siska, to je sve snimala i pratila šta oni rade. Nije istina da Perković nije bio protiv BND-a da uđe u Hrvatsku. Kada je Tuđman pobedio na izborima, nije bilo šanse da se neko suprostavi Njemačkoj, koja je bila glavna promocija hrvatskoj samostalnosti. Hrvoslav Pratps, koga je hrvatsko pravosuđe optužilo na robiju je bio agent UDB-e. Koja je to logika... - rekao je Lazanski i dodao:

- Ključni svedok mu je Milan Damijanović, pukovnik, čovek koji je imao psihijatrijsko lečenje... On je izbačen iz vojske, američka vosjka ga je "šutnula". Jednom samg ga susreo u slučajnom susretu. Bio je vrlo nadobudan, bahat, video sam da imam posla sa psihijatrijskim slučajem. Sada je on glavni svedok sa je INA trebalo da pravi atomsku bombu. To je sumanuti.

- Princip nekada u UDBI je bio da svaka republička UDB-a likvidira svoje emigrante. Nije bilo slučajeva da hrvatska likvidira sprske i obratno.

Đurekovića je ubila srpska UDBA?

-To nije tačno. Đureković je imao politički azil, a Njemačka kao jedna uređena država ne dozvoljava, ne zbog toga što je Đureković bio nečiji agent. Đureković do momenta kada je otišao u Njemačku nije bio ničiji agent, on je jednostavno bio direktor. A zašto ga je hrvatska UDBA imala na nišanu, zato što je njegova ljubavnica, koja i dan danas radi u "Ini", jedna prelepa zagrebačka plavuša, čiji otac je radio u Bordarskom institutu, u vreme kada smo mi planirali gradnju podmornice "Heroj", ti planovi podmornice "Heroj" su nestali i završili u Italiji.

Uvek žena "zakuva čorbu"?

- Ona je zaista bila čuvena zagrebačka lepotica, UDBA ju je imala zbog toga na nišanu. Ona je bila pola sate pre ubistva Đurekovića na mostu pored te građe gde je bila štamparija gde je Đureković ubijen. Ona je njemu sve vreme donosila, išla je iz Zagreba u Minhen, a niko je nije priveo niti ispitao. Ona i dalje radi u "Ini", na istom mestu.

 Lazanski o jugoslovenskoj atomskoj bombi

- Mi smo imali program atomske bombe, dok je bio Pavle Savić, nikakave mi planove više nismo imali. Krstio sam se sa obe ruke da je "Ina" iz škriljaca pokušavala. Ono što je sada tu opasno je, da se pisanjem knjiga za sve zločine i atentnate, pokušava optužiti Beograd. Kao da su svi mračni ljudi, žestoki momci sa asfalta došli iz Beograda i ubijali po svetu. To nije istina.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
07.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve