Istorija
25.07.2018. 16:54
R.E./Kristina Kecman

NA DANAŠNJI DAN: Rođena Luiz Braun, prva "beba iz epruvete"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Luiz Džoj (Sreća) Braun, rođena je 25. jula, 1978. godine, u Opštoj bolnici Oldhama. Ona je došla na svet putem carskog reza, i težila je oko 2, 608 kilograma. Možda se pitate šta je tako posebno kod ove bebe, današnje četrdesetogodišnjakinje sa dva sina? Pa, Luiz je bila "prva beba iz epruvete" na svetu, dakle, prvo ljudsko biće koje je začeto zahvaljujući napretku nauke i vantelesnoj oplodnji!

Lesli i Džon Braun, njeni roditelji su skoro deceniju pokušavali da dobiju dete, bezuspešno. Lesli je imala velikih problema sa jajovodima i to ju je sprečilo da zatrudni. Njen san se konačno ostvario kada su je doktori Patrik Steptoe i Robert Edvards upoznali sa mogućnošću vantelesne oplodnje.

Ipak, iako je ovaj zahvat bio čudo za kojim je porodica Braun čeznula, Lezli je morala da se suoči sa neželjnom pažnjom medija, koji su je nazivali "ljudskom cevčicom za proizvodnju beba", što se kasnije prenelo i na njenu kćerku Luiz, koja je postala svetu poznata kao "beba iz epruvete".

Zanimljivo je da Luizina majka, Lesli, kada je pristala na eksperiment doktora Edvardsa, nije bila upoznata sa tim da bi zahvat mogao da bude neuspešan, što je kasnije izazvalo mnoge etičke debate.

Doktor Edvards je ipak za svoj trud dobioNobelovu nagradu za medicinu 2010. godine. Braunovi su 2004. godine putem veštačke oplodnje dobili još jedno dete, kćerku Natali, a sama Luiz ima dva sina, Kamerona i Ejdena, koje je donela na svet prirodnim putem.

Ipak, Luiz će u istoriji ostati upamćena kao prvo ljudsko biće koje je potvrdilo da je veštačka oplodnja ostvarenje snova za mnoge nerotkinje, koje su želele potomstvo.

Danas se širom sveta obavlja preko milijardu zahvata vantelesneoplodnje. Vantelesna oplodnja je poslednjih godina intezivno zaživela i kod nas, a istraživanja su pokazala da čak 400 000 parova u Srbiji ima problem sa začecem, i da se u 40% slučajeva uzrok problema pripisuje muškarcu, isti toliki procenat ženi, dok kod svakog petog para problem steriliteta imaju oba para.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve