Istorija
03.04.2018. 14:19
R:E/ dnevno.rs

VELIKI AMERIČKI GLUMAC I ZAVODNIK: Na današnji dan rođen Marlon Brando 1924. godine

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na današnji dan rođen je Marlon Brando, američki filmski glumac i jedan od najvećih holivudskih zavodnika. Američki filmski institut ga je proglasio za jednog od pet najvećih glumaca dvadesetog veka.

Marlon Brando je tumačio širok spektar različitih uloga: od likova buntovnika preko lika američkog oficira zaljubljenog u Japanku u filmu Sajonara, nacistu u Mladim lavovima, homoseksualca u Odsjajima u zlatnom oku, psihički rastrojenog aristokratu u Poslednjem tangu u Parizu i autoritativnog šefa podzemlja u Kumu, do odbeglog američkog oficira u Apokalipsi danas.

Sa lakoćom je baratao svojim velikim rasponom glumačkih mogućnosti, što ga je učinilo uzorom mladih glumačkih naraštaja i idealnim izborom za tumačenje bilo koje vrste karaktera. Bio je dvostruki dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca: prvi put je nagrađen 1954. za film Na dokovima Njujorka, a drugi za ulogu u filmu Kum. Pored toga, nominovan je za još šest Oskara. Američki filmski institut ga je proglasio za jednog od pet najvećih glumaca dvadesetog veka.

Marlon Brando je bio jedna od najuticajnih ličnosti pop kulture. Svojim agresivnim seksepilom i izrazitom muževnošću razbio je mit o uglađenom, dekadentnom džentlmenu kao idealu muške lepote. Nametnuo se kao muški ekvivalent Merilin Monro, najvećeg seks–simbola dvadesetog veka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve