EKSPRES ISTRAŽUJE: Kako je opljačkan Hipol

EKSPRES ISTRAŽUJE: Kako je opljačkan Hipol


Odžački gigant pokazao se kao idealno mesto za cvetanje marifetluka, budući da je bivši v.d. direktora Pavel Petrović sa firmama “Max Energy” i “Energreen MTB” prebijao dugovanja bez saglasnosti stečajnog upravnik

Šta bi bilo kada bi se nekadašnji hemijski gigant “Hipol” nekim slučajem nalazio u industrijskoj zoni Beograda? Verovatno bi odavno pukla bruka, a afera bi se mesecima razvlačila po medijima. Međutim, budući da se ova fabrika propilena nalazi u Odžacima u Vojvodini i da nije pod budnim okom javnosti, a očigledno ni države, po njoj može da vršlja čak i osoba “od poverenja” koju je nakon neuspešne privatizacije postavila – država!
Naime, Hemijska industrija “Hipol” jedna je od firmi koje su bile u procesu neuspešne privatizacije i koja poput spasenog davljenika i dalje pokušava da uhvati dah. Najveće privredno društvo u odžačkoj opštini, u kojoj je zaposleno 220 radnika, uspelo je da preživi lošu privatizaciju kada je slovenačka “Orka”, odnosno njen vlasnik Gregor Čenčić podigao nepovoljan kredit od 11 miliona evra. Kredit nema ko da vrati, a u “Hipol” nije uloženo ni dinara. Posle raskida sa slovenačkom “Orkom”, došlo je do konsolidacije “Hipola”, kapacitet proizvodnje podignut je u stopostotnom obimu, a firma je dobila i licencu za proizvodnju tečnog naftnog gasa i dozvolu za trgovinu njime.
U decembru 2016. godine Privredni sud u Somboru doneo je rešenje o otvaranju stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom “Hipolom” zbog trajne nesposobnosti plaćanja, a za stečajnog upravnika imenovana je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.
Međutim, iako je, prema saznanjima “Ekspresa”, “Hipol” i ranije tri puta podnosio zahtev za otvaranje stečaja (koji je ili povlačio ili je sud odbijao iz proceduralnih razloga), ova kompanija žalila se kada je stečajni postupak pokrenula kompanija “Euro gas”, koja prema “Hipolu” ima ukupno 2,5 milijardi dinara potraživanja (tačnije 56 odsto ukupnih potraživanja). Iako je kompanija “Euro gas” do sada, kako saznajemo, podnela plan reorganizacije na osnovu kojeg bi potraživanje bilo kovertovano u kapital (na osnovu čega bi postao većinski vlasnik “Hipola”), na zahtev Agencije za licenciranje stečajnih upravnika ročišta su do sada odlagana čak osam puta…

Svoj svome
Za to vreme odžački gigant pokazao se kao idealno mesto za cvetanje marifetluka. Naime, prema dopisu (Obaveštenje o radnjama preduzetim u toku trajanja prethodnog stečajnog postupka) koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika u aprilu ove godine uputila Privrednom sudu u Somboru (koji je i otvorio stečajni postupak 24. marta 2017. godine), a u koji je “Ekspres” imao uvid, navodi se da je “Hipol” mimo zakona i bez saglasnosti stečajnog upravnika prebijao dugovanja sa kompanijama “Max Energy” i “Energreen MTB”.
“U toku trajanja prethodnog stečajnog postupka izvršeno je prebijanje/kompenzovanje međusobnih obaveza i potraživanja na sledeći način, a bez prethodne saglasnosti stečajnog upravnika u skladu sa donetim rešenjem Privrednog suda u Somboru. Sa privrednim društvom “Max Energy” d.o.o. iz Odžaka potpisane su i realizovane dve kompenzacije/prebijanja, od čega su dve urađene na dan ulaska u stečaj!
1. 10. marta 2017. u iznosu od 2.046.337,00 dinara;
2. 24. marta 2017. u iznosu od 2.935.036,24 dinara.
Ukupno je prebijeno/kompenzovano međusobnih obaveza i potraživanja u iznosu od 4.980.373,24 dinara, bez prethodne saglasnosti stečajnog upravnika u prethodnom stečajnom postupku.
Sa privrednim društvom “Energreen MTB” d.o.o. iz Novog Sada potpisane su i realizovane tri kompenzacije/prebijanja:
1. 10. marta 2017. u iznosu od 130.540.581 dinar;
2. 22. marta 2017. u iznosu od 349.859.438 dinara;
3. 24. marta 2017. u iznosu od 8.976.860 dinara.
Ukupno je prebijeno/kompenzovano međusobnih obaveza i potraživanja u iznosu od 494.356.254. dinara, a bez prethodne saglasnosti stečajnog upravnika.

fabrika3Firma “Max Energy” iz Odžaka do 2014. godine zvala se “Max fruti” i bila je u Petrovićevom vlasništvu. Od tada je promenila vlasnika, sada je to Čedomir Stojanović, ali i dalje posluje sa “Hipolom”. Zanimljivo je da Stojanović poseduje i kompaniju “Poljostroj” u kojoj se upravo Petrović vodi kao direktor

S obzirom na to da kompenzacija/prebijanje predstavlja oblik bezgotovinskog plaćanja, odnosno gašenja uzajamnih obaveza i potraživanja koja su trebala biti realizovana u novčanom obliku, to je pre preduzete radnje potpisivanja i realizacije navedenih prebijanja bilo neophodno pribaviti prethodnu saglasnost stečajnog upravnika u prethodnom stečajnom postupku”, navodi se u dopisu Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.

Posebna pikanterija u ovoj “propilenskoj aferi” je činjenica da su gorepomenute kompanije, tačnije njeni vlasnici, povezani sa donedavnim v.d. direktora “Hipola” Pavelom Petrovićem, kojeg je sadašnji stečajni upravnik Dejan Tomašević u februaru ove godine postavio za savetnika?! Te kompanije su od dužnika “Hipolu” gotovo preko noći postale najveći poverioci.

Pouzdan savetnik
Naime, firma “Max Energy” iz Odžaka do 2014. godine zvala se “Max fruti” i bila je u Petrovićevom vlasništvu. Od tada je promenila vlasnika, sada je to Čedomir Stojanović, ali i dalje posluje sa “Hipolom”. Posebno je zanimljivo da Stojanović poseduje i kompaniju “Poljostroj” u kojoj se (podaci Agencije za privredne registre) upravo Pavel Petrović, ni manje ni više, vodi kao direktor.
Drugi kanal za isisavanje novca, kako saznajemo, završava se u novosadskoj firmi “Energreen MTB” (koja se donedavno bavila uslugama taksi prevoza pod nazivom “Naš taxi”, a čiji je vlasnik Milan Bogdanić), kojoj je Petrović dao gotove proizvode “Hipola” u vrednosti od oko 480 miliona dinara, a koju je potom taksi firma prodala i naplatila. Ni dinar se istim kanalom nije otkotrljao nazad u “Hipol”. U februaru 2016. godine “Hipol” i “Naš taxi” sklopili su ugovor o doradi propilena na osnovu kog “Naš taxi” postaje jedini dobavljač propilena, inače osnovne sirovine za rad “Hipola”?! Prema našim nezvanični saznanjima, “Naš taxi” ovaj posao finansira iz novca “zarađenog” i zadržanog prodajom gotovih proizvoda koje je na tacni dobio od “Hipola”. Samo na bazi tog pola, prema procenama, bivša taksi firma mesečno zarađuje između 30 i 50 miliona dinara, dok je mesečni gubitak “Hipola” između 300.000 i 400.000 evra.
Stečajni upravnik “Hipola” Dejan Tomašević je, kako saznajemo, u decembru 2016. godine tražio i dobio saglasnost stečajnog sudije da se nastavi ovo poslovanje “Hipola” uz obrazloženje da potraživanje koje “Hipol” ima prema “Našem taxiju” neobezbeđeno i da postoji mogućnost da će dug ostati nenaplaćen. Na taj način štetni ugovor i agonija hemijskog giganta su prolongirani.
Iz izveštaja koje Agencija za licenciranje stečajnih upravnika dostavlja sudu vidi se da je u poslednjih pola godine stečajna masa “Hipola” umanjena za čak 950.000 evra. Posebno je zanimljivo da je Petrović u junu 2016. godine iskoristio program Vlade Srbije i svim zaposlenima, uključujući i sebe, omogućio isplatu otpremnina, a potom sve zaposlene sutradan vratio na radna mesta po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

“Tu su namere očigledne. . .”, poručio nam je kratko Pavel Petrović pre nego što je prekinuo vezu

Međutim, do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor iz Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, dok nam je nezvanično objašnjeno da su upućeni u ovaj slučaj i da je pomenuta kompenzacija rasknjižena (iako se u obaveštenju Agencije Privrednom sudu u Somboru navodi suprotno) i da do realizacije poravnanja dugova zapravo nikada nije došlo. Iako smo komentar tražili i od stečajnog upravnika Dejana Tomaševića (na broj telefona koji je poznat redakciji), odgovore ili makar demanti nismo dobili.
Jedina osoba koja nam je dala kakav-takav odgovor je Pavel Petrović koji je nakon što je saslušao naše pitanje kratko poručio: “Očigledne su namere…”, a potom spustio slušalicu.

PETROVIĆ JAČI I OD MINISTARSTVA

O sumnjivim poslovnim potezima Pavela Petrovića svojevremeno su pisali mediji pozivajući se na tvrdnje revoltiranih radnika “Hipola”, navodeći da je ovaj direktor sve od juna 2016. godine, uprkos odluci Ministarstva privrede, uspevao da prolongira pokretanje stečajnog postupka (postupak je pokrenut tek u martu 2017. godine).
Petrović je tada listu “Blic” potvrdio da je njegova bivša firma uključena u poslove sa “Hipolom”, ali je odbacio sve ostale optužbe.
– Sud je taj koji je odlučivao o stečajnom postupku. “Hipol” je samo ulagao žalbe na pokretanje stečaja “Euro gasa”, koji je, suprotno zakonu o deviznom poslovanju, otkupio dugove. “Hipol” je sada u nadležnosti stečajnog upravnika, a ja sam od februara samo savetnik u firmi. “Hipol” je za tri godine, koliko sam ga ja vodio, imao 20 miliona evra dobiti. Iako je u stečajnoj proceduri, firma mesečno zarađuje oko 100.000 evra. Ja sam “Max fruti” prodao. Ta firma “Hipolu” nabavlja energente, a “Energreen MTB” ima sklopljen ugovor o doradi polipropilena i tako su i nastale određene obaveze. Protiv mene su podnete anonimne krivične prijave, sud neka vidi da li su osnovane. Tvrdim da nisu – pokušao je tada da objasni Petrović.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar