Istraživanje
04.08.2018. 13:28
Ljiljana Keković

HAVE A NICE TRIP!

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ogroman problem predstavljaju takozvane legalne droge, s jedne strane lako dostupne, mnogo jeftinije od ilegalnih, pre svega heroina i kokaina, a s druge strane, sa razornim delovanjem na psihu i telo korisnika

Za samo sedam dana u junu ove godine troje srpskih tinejdžera umrlo je od predoziranja sintetičkim drogama, a mesec dana kasnije Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, čiji je cilj prevencija zloupotrebe droge. Ovim izmenama i dopunama predviđa se osnivanje centra za monitoring droga i zavisnosti od droga.

Cilj je da se prati stanje i predlažu mere pošto je trenutno veliki problem to što ne postoji sistem za prikupljanje podataka o ponudi i potražnji droga u Srbiji. Utvrđeno je 360 kontrolisanih psihoaktivnih supstanci, a u poslednjih šest meseci međunarodne institucije otkrile su čak 20 novih. Iz tog razloga Ministarstvo zdravlja u stalnoj je trci otkrivanja opasnih supstanci, koje se potom stavljaju na listu zabranjenih, ali su proizvođači gotovo uvek korak ispred. Dakle, troje tinejdžera uzelo je ekstazi pomešan sa raznim hemijskim dodacima, koji možda jos uvek nisu detektovani i stavljeni na listu zabranjenih, a u takvoj kombinaciji su smrtonosni.

Drugim rečima, ogroman problem predstavljaju takozvane legalne droge, s jedne strane lako dostupne, mnogo jefinije od ilegalnih, pre svega heroina i kokaina, a s druge strane, sa razornim delovanjem na psihu i telo korisnika.

Američki TLC kanal emitovao je u martu emisiju novinara istraživača Džodi Marč posvećenu legalnim drogama. Razgovarala je, između ostalog, sa mladićem koji godinama eksperimentiše sa raznim drogama i koji priznaje da ga najbolje radi mirišljava so za kupanje, koja u svom sastavu ima psihoaktivnu supstancu mefedron. Kako je objasnio, dok je koristio kokain, tokom noćnog provoda dejstvo droge je popuštalo nakon par sati pa je morao da se dorađuje, dok sa mirišljavom soli nema taj problem, drži ga u euforiji sve do jutra. (Soli su od pre nekoliko godina na listi zabranjenih supstanci i smatraju se jefinom alternativom kokainu, ekstaziju i metamfetaminu. Uzrokuje nesanicu, halucinacije, a dugotrajna upotreba može dovesti do razgradnje mišićnog tkiva.)

Potom je razgovarala i sa jednim od nekadašnjih proizvođača takozvane droge mjau-mjau, koja u svom sastavu ima psihoaktivnu suspstancu mefedron, koja je 2010. stavljena na listu zabranjenih, a dotad je deklarisana kao supstanca za podsticaj rasta biljaka. Kako je ispričao u kameru, na proizvodnji legalne droge zaradio je milione dolara i sa tim prestao kad je mefedron postao ilegalni narkotik. Takođe je rekao da se ne kaje zbog toga što je radio jer nije prekršio zakon.

Džodi je uspela da dođe i do jednog američkog profesora hemije, koji je pred kamere stao sa fantomkom na glavi i izmenjenim glasom. On u svojoj laboratoriji proizvodi legalne sintetičke droge, objašnjavajući kako menja hemijsku formulu kada se neka od supstanci koje koristi nađe na listi zabranjenih.

Prečica do legalnih droga svakako je internet. Na jednom sajtu, čiji naziv iz razumljivih razloga nećemo objaviti, za nekoliko desetina dolara može se nabaviti 10 legalnih droga za „psihodelično putovanje“.

Na ovom sajtu nudi se „razno seme bogova iz biljaka Amazonije“, kao što je Hawaiian Baby Woodrose. Biljka sadrži semenke koje deluju kao zakonska alternativa LSD (u većini zemalja), kao i biljka morning gloru, a između ostalih i ajavaska, koja se koristi u šamanskim ritualima. Pre dve godine od posledica korišćenja ove biljke na VMA u Beogradu zbrinuto je nekoliko pacijenata. U zajedničkom delovanju ajavaske sa biljkom čakruna, omogućava se oslobađanje aktivnog principa u želucu - DMT (Dimetiltriptamin). DMT (htps://www.erowid.org/chemicals/dmt/) je snažan psihodelik, može da izazove jake vizuelne halucinacije i euforiju. Može da se inhalira, injektira ili oralno unese.

Psihoterapeut Ivana Sinđić, koja ima dosta iskustva u radu sa mladima zavisnim od droge, kaže da je ekstazi danas veoma popularna sintetička droga kod mladih, kao i LSD, ili kako mladi to danas nazivaju „sličice“.

„Moram napomenuti da su ekstazi, spid i LSD danas u masovnijoj upotrebi od kokaina pa čak i heroina jer su veoma jefine droge i dostupne su maltene u blizini svakog školskog dvorišta. Ekstazi izaziva lučenje velikih količina serotonina u organizmu, čak od četiri do osam puta veću količinu serotonina nego što se ona normalno luči u organizmu u toku dana. Serotonin je supstanca koja normalno u ljudima izaziva osećaj prijatnosti i sreće i prisutan je u organizmu svakog čoveka. Kod depresivnih ljudi njegova je količina manja nego obično, za šta postoje psihijatrijski lekovi koji ga podižu na ružne halucinacije. Uzrast na kom mladi počinju da eksperimentišu kreće čak od 13, 14 godina, pa seže sve do 26, 27 u proseku.

„Problem je što mladi zapravo nisu upoznati dovoljno sa posledicama uzimanja i često im na psihoterapiji kažem da potcenjuju protivnika. Zapravo, ekstazi odmah nakon prvog uzimanja izaziva psihičku zavisnost. Ko je jednom probao, teško da neće opet. Smrtonosna doza ekstazija je individualna. Za nekoga je to samo jedna pilula, za nekoga tri, a za nekoga pet ili šest pilula. Zapravo, da li će nastupiti toplotni udar, šok ili infarkt nakon uzimanja zavisi od zdravlja organizma, opšteg stanja organizma i organa i telesne kondicije. Ekstazi može izazvati nakon samo jednog uzimanja ili nakon više psihozu koju nazivamo indukovana psihoza. Psihoze se teško leče čak i farmakoterapijom i psihoterapijom. Nakon delovanja ekstazija organizam više nije u stanju da produkuje serotonin u normalnoj količini. To znači da onaj koji ga je popio zapravo obavezno nakon četiri do šest sati zapada u stanje bezvoljnosti, sumornosti, depresije i to se naziva kraš period. Ekstazi izaziva panične napade, anksioznost, i to su sve stanja koja zahtevaju psihoterapijski i psihijatrijski tretman.“

Deca ga kupuju od novca za užinu. Skupe se njih pet, ne jedu užinu pet dana nego sačuvaju novac i dobiju pet komada pilula za 2.000 do 2.500 dinara. Doktorka upozorava na šta roditelji treba da obrate pažnju kod dece.

dece. „To je stanje zenica. Kod uzimanja ekstazija neobično su široke, vilicom se počnu praviti pokreti stiskanja kao kad se žvaće žvaka, a nekad se u te svrhe i žvaću žvake da bi se prevarili roditelji i sakrili ovi pokreti. Uzimanje ekstazija onemogućava spavanje bar 24 sata pa ako tinejdžer ili adolescent ne može da zaspi i to je stanje za praćenje.

Psihoterapeut Biljana Ćulafić smatra da su dva osnovna pitanja koje stoje u pokušaju da definišemo naš identitet: „Ko sam ja?“ i „Gde ja pripadam?“. Na ova dva pitanja dajemo odgovor tokom čitavog života, ali prevashodno tokom perioda adolescencije, dakle, okvirno između 12. i 26. godine života.

„Odgovori koji mlad čovek daje tokom tog perioda mogu da ga odrede kao dobrog, vrednog ljubavi, prihvaćenog u društvu, školi, porodici. Takvi odgovori odražavaće sliku jednog stabilnog identiteta, dok će oni nepovoljni identitet mlade osobe odrediti kao krhak, sa niskim samopouzdanjem, identitet koji nigde ne može da se udene. Mlad čovek u pokušaju da odgovori na ova dva pitanja prolazi različita iskustva, eksperimentiše sa promenama u izgledu, u ponašanju, i čini se da je veliki deo mladih spreman da se upusti u rizične oblike ponašanja, posebno da isproba psihoaktivne supstance poput alkohola ili droga kako bi podigao svoje samopouzdanje i bio prihvaćen u društvu vršnjaka. Premda smo kao društvo osetljiviji na upotrebu droga, ispostavlja se da je alkohol daleko opasniji rasporstranjenjija psihoaktivna supstanca među mladima od droga poput LSD-a i ekstazija. Uzroci ovakvog rizičnog ponašanja ne kriju se samo u krizi identiteta kroz koju adolescenti prolaze, već i u nedostatku iskustva i znanja o drogama i alkoholu, buntu prema odraslima, pogrešnog uverenja da su omnipotentni, tj. u uverenju da im se ništa ne može dogoditi, a i u samoj činjenici da je mlad organizam prilično otporan na loše efekte PAS-a, te se često dešava da ovi problemi kulminiraju i završe se fatalno tek u tridesetim godinama, kad je bolest zavisnosti uzela velikog maha. Porodični sistem u velikoj meri određuje da li će mlad čovek probati drogu i da li će nastaviti sa njenim konzumiranjem. Jedan od najboljih načina za lečenje od narkomanije i alkoholizma je sistemska porodična terapija, jer su bolesti zavisnosti zapravo relacione bolesti.“

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
23.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve