PRONAĐENA GLAVA DREVNE EGIPATSKE KRALJICE: Skulptura stara 4.000 godina otkrivena u Gizi

PRONAĐENA GLAVA DREVNE EGIPATSKE KRALJICE: Skulptura stara 4.000 godina otkrivena u Gizi

Foto: YouTube screenshot


Velika arheološka istraživanja u Egiptu nedavno su otkrila drvenu skulpturu staru više od 4.000 godine, čiji deo najverovatnije predstavlja kraljicu Ankhesenpepi II. Reč je o skulpturi majke kralja Pepija II, koji je na prresto došao sa samo šest godina, a pronađena je u blizini piramida u Gizi.

Vođa istraživanja profesor Filip Kolombert rekao je da je glava pronađena istočno od kraljičine piramide, gde je samo nekoliko dana ranije pronađen i završni kamen.Glava je napravljena u prirodnoj veličini, ali s nešto izduženijim vratom, dugačkim 30 cm. Na ušima se nalaze drvene naušnice.

Ankhesenpepi je bila žena kralja Pepija I. u 6. dinastiji, a nakon njegove smrti udala se za sina kojeg je on imao s njenom sestrom. Nakon što je on umro, ona je nasledila presto i vladala do punoletstva svog sina.

Naučnici se nadaju da će pronaći mesto gde je kraljica pokopana i smatraju da to područje krije mnoge tajne. Ove godine su već pronašli deo obeliska, koji je pripadao istoj dinastiji,na kome se nalazilo kraljičino ime.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar