Svet
05.02.2018. 11:57
R.E./ New York Daily News

VAKCINA UKLONILA TUMORE U MIŠEVIMA: Da li je pronađen lek protiv raka?

e60b7010-00c1-4443-9088-3cdc8ff439e1.png

Eksperiment sa novim načinom lečenja raka uz pomoć imuno-stimulatora koji napadaju tumor kod miševa je u potpunosti uspeo, saopštili su naučnici Univerziteta Stenford.

Nakon što su ubrizgali miševima kombinaciju dve supstance za podizanje imunog sistema direktno u čvrste tumore, istraživači su ustanovili da je vakcina eliminisala sve tragove specijalno targetiranih ćelija raka iz čitavog tela životinje, uključujući metastaze koje prethodno nisu bile tretirane.

- Kad smo koristili ta dva agensa zajedno, eliminisali smo tumore u čitavom telu. Ovaj pristup zaobilazi potrebu za identifikacijom tumorskih meta i ne zahteva aktivaciju čitavog imunog sistema ili prilagođavanje pacijentovih imunih ćelija - izjavio je autor studije dr Ronald Levi, a preneo "Njujork dejli njuz".

Od dva "agensa" imuniteta koja su korišćena u studiji, jedan je već odobren za upotrebu nad ljudima a drugi je na probnom tretmanu.

Kad imuni sistem detektuje ćelije raka u telu, njegove T ćelije napadaju tumor ali, tokom vremena, tumor iznađe način da nadvlada imune ćelije i nastavi sa rastom.

U Levijevom eksperimentu, T ćelije iz imunog sistema su vitalizovane ubrizgavanjem jednog mikrograma (milioniti delić grama) dva agensa u limfomu kod miša. Te iste ćelije potom su prešle sa tumora koje su uništile na traganje za drugim identičnim kancerom u telu.
Iako se vakcina pokazala uspešnom u eliminisanju targetiranog tumora prisutnog kod miša, T ćelije nisu se "bacile" na rak debelog creva koji je glodar takođe imao.

- Ovo je veoma targetiran pristup. Pogođen je samo tumor koji deli targetirani protein koji je prikazan na tretiranoj lokaciji. Mi napadamo specifične mete bez potrebe da identifikujemo koje tačno protein prepoznaju T ćelije - istakao je Levi.

Eksperiment je ponovljen nad 90 drugih miševa i bio je uspešan u eliminisanju tumora u potpunosti kod 87 glodara. Kancer se vratio kod tri životinje, ali se povukao nakon druge runde imuno-tretmana.

Eksperiment je bio uspešan i kod miševa koji su imali različite tumore - rak dojke, debelog creva i melanom.

- Mislim da nema ogranicenja što se tiče vrste tumora koji tretiramo, dok god je infiltriran u imuni sistem - rekao je Levi.
Za razliku od drugih tretmana raka, ovaj negira potrebu za infiltracijom u čitav imuni sistem životinje ili potrebu za uzorcima tkiva.

Kod nekih postojećih terapija - poput tretmana T ćelijama kod leukemije i limfoma -  pacijentove imune ćelije se uklanjaju sa tela i genetički menjaju da se izbore sa kancerogenim ćelijama pre nego što se ponovo ubace u telo. Ovaj metod je skup, dug i ima niz nuspojava, dok je novi pristup jednostavniji.

- Naš pristup podrazumeva jednokratnu primenu veoma male količine dva agensa za stimulisanje imunih ćelija samo unutar samog tumora. Kod miševa smo videli neverovatne efekte širom tela, uključujući eliminaciju tumora u čitavom organizmu - istakao je Levi.

On, međutim, nije naveo o kojim je agensima reč. Studija je objavljena u žurnalu "Science Translational Medicine".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
11.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve