Iz drugačijeg ugla
01.04.2024. 13:00
R. E.

Brojne prednosti

Kako hobiji utiču na zdravlje

Pecanje
Izvor: Shutterstock

Moderan tempo života ne ostavlja nam baš mnogo vremena da se opustimo. Mnogi od nas ne uspevaju da postignu sve obaveze, a kamoli da se bave nekim hobijem. Međutim, ovakva vrsta razonode ima brojne zdravstvene prednosti.

Hobi može biti bilo šta što radite iz zadovoljstva tokom slobodnog vremena, bez obzira da li je u pitanju kreativna, intelektualna ili sportska aktivnost.

Brojna istraživanja su pokazala da, izdvajanje vremena za hobi pozitivno utiče na mentalno zdravlje i čini vas produktivnijim. Takođe, poboljšava kreativne sposobnosti, pomaže da izgradite bolje odnose sa drugima i podstiče empatiju, piše WebMD.

Studije redovno pokazuju da su osobe koje imaju hobi manje sklone tome da se osećaju neraspoloženo i depresivno. Jedno istraživanje o ljudima koji se bave umetnošću u slobodno vreme je pokazalo da im je nivo kortizola, hormona stresa, znatno niži. Uz to, učenje novih veština stimuliše intelekt i podiže samopouzdanje.

Ukoliko vaš hobi uključuje fizičku aktivnost na otvorenom, to dovodi do nižeg krvnog pritiska i bolje koncentracije. Ovo možete postići čak i ako provodite samo 10 minuta napolju.

Učešće u timskim sportovima vas čini komunikativnijim i ublažava osećaj usamljenosti. Kada se duže vreme osećamo usamljeno, to dovodi do lošijeg fizičkog, mentalnog i kognitivnog zdravlja. Takođe, ovaj osećaj je povezan sa drugim medicinskim problemima kao što su gojaznost, visok krvni pritisak i visok holesterol.

Jedna studija je otkrila da je nedostatak društvene aktivnosti tokom dužeg perioda, gotovo jednako loš kao pušenje 15 cigareta dnevno.

Uobičajeni razlog zašto ljudi nemaju hobi je manjak vremena. Pokušajte da ovom problemu pristupite na dugoročan način. Umesto da tražite "prozor" tokom dana kada biste mogli da se bavite nekim hobijem, pogledajte svoj nedeljni ili mesečni raspored i vidite gde su praznine. Za početak će biti dovoljno da odvojite samo nekoliko sati mesečno za aktivnost u kojoj uživate.

Drugi predlog je da napravite više manjih pauza tokom radnog dana umesto jedne duže. Nekoliko puta tokom dana, čitajte ili slušajte omiljeni podkast 15 minuta.

Takođe, obratite pažnju na vreme koje trošite na nepotrebne stvari. Sigurno vam se dešava da se zagledate u telefon ili televizor, a da niste videli ili pročitali ništa pametno, niti korisno. Obratite pažnju na ove "kradljivce vremena" i, pre nego što otvorite društvene mreže, prvo razmislite da li biste to vreme mogli da provedete radeći nešto u čemu zaista uživate.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hobiji za zdrav život
Mentalno zdravlje, psihologija

Dobre navike

14.07.2022. 16:57

Hobiji za zdrav život

Ukoliko želite da živite zdravije i da razvijete bolje navike, ali vam ideja o odlasku u teretanu ili striktnoj dijeti nije primampljiva, postoji i drugo rešenje. Postoje određeni hobiji koje možete praktikovati, a koji će svakako pozitivno uticati na vaše zdravlje.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve