Katar 2022
24.11.2022. 21:15
Beta

Evropski parlament

"Fifa ozbiljno narušila ugled i integritet svetskog fudbala"

Katar, Fifa
Izvor: Shutterstock

Evropski parlament usvojio je rezoluciju o stanju ljudskih prava u Kataru, u kojoj se ocenjuje da je izbor te zemlje za domaćina svetskog prvenstva u fudbalu bio praćen uverljivim optužbama za korupciju i mito i poziva na korenitu reformu krovnog tela svetskog fudbala Fifa.

Parlament je u rezoluciji izrazio duboko žaljenje zbog smrti hiljada radnika migranata u Kataru, uglavnom građevinskih radnika koji su gradili objekte za Mundijal, kao i zbog svih onih koji su povređeni.

Ocenjuje se i da, u cilju zaštite sportista i navijača i zaustavljanja zloupotrebe sporta za popravljanje reputacije, međunarodne sportske manifestacije ne treba da budu dodeljivane državama u kojima se krše osnovna ljudska prava i u kojima prevladava rodno nasilje.  

Uz ocenu da u Fifa vlada "harajuća, sistemska i duboko ukorenjena" korupcija, poslanici Evropskog parlamenta su izrazili žaljenje što dodela organizacije svetskog kupa Kataru, 2010. godine, nije bila transparentna i nije izvršena procena mogućih štetnih posledica.

Naglašava se je Fifa ozbiljno narušila ugled i integritet svetskog fudbala, saopštio je Evropski parlament.

Evropski parlament je u rezoluciji pozvao članice EU, posebno one sa velikim nacionalnim fudbalskim ligama, poput Nemačke, Francuske, Italije i Španije, da izvrše pritisak na evropsku fudbalsku federaciju Uefa i na Fifa da se Fifa korenito reformiše.

"To bi uključivalo uvođenje demokratskih i transparentnih procedura prilikom dodele organizacije svetskih prvenstava, i strogu primenu kriterijuma ljudskih prava i održivosti na zemlje domaćine", piše u rezoluciji.        
 

Partlament je ocenio i da sve žrtve, strani radnici treba da budu obeštećeni, i da katarske vlasti moraju da sprovedu punu istragu smrti radnika migranata i obeštete njihove porodice ukoliko su stradali zbog uslova rada.

Fifa, kako se navodi, takođe treba da doprinese sveobuhvatnom programu unapređenja položaja porodica radnika, kao kompenzaciju za uslove kojima su bili podvrgnuti.

U rezoluciji se podseća da u Kataru nešto više od dva miliona stranih radnika čini oko 94 odsto radne snage i odaje priznanje njihovom važnom doprinosu katarskoj privredi i organizaciji Mundijala 2022.

U rezoluciji se izražava žaljenje i zbog položaja LGBT zajednice u Kataru, čiji pripadnici po domaćem zakonu u svakom trenutku mogu da budu pritvoreni i do šest meseci bez ikakve optužnice ili suđenja.

Vlasti Katara se pozivaju i da preduzmu mere za uspostavljanje jednakosti polova, između ostalog i da pojačaju prisustvo žena na formalnom tržištu rada.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Navijači se smrzli u Kataru
navijači ekvador katar 2022 21. 11. 2022.

Kukaju

21.11.2022. 13:45

Navijači se smrzli u Kataru

Mnogi gledaoci koji su prisustvovali prvom meču na Mundijalu požalili su se da im je bilo hladno.
Close
Vremenska prognoza
mist
0°C
08.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve