Katar 2022
14.12.2022. 14:16
Beta

Korupcija

Slučaj - Kaili u Kataru: "Sledila sam naređenja predsednice EP"

eva kaili
Izvor: Shutterstock

Bivša potpredsednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena zbog sumnje za korupciju, tvrdi da je njen rad u Kataru bio deo šireg plana EU i da je dobijala naređenja od predsednice EP Roberte Mecole, izjavio je njen advokat Mihalis Dimitrakopulos.

U intervjuu za grčku televiziju MEGA, Dimitrakopulos je rekao da Kaili odbacuje optužbe i tvrdi da nema nikakve veze s novcem nađenim u njenoj kući.
 

"Njen stav je da je nevina i da nema nikakve veze s novcem koji je nađen u njenoj kući. To je novac vezan za njenog partnera, a objašnjenja o poreklu novca daće on", kazao je Dimitrakopulos.
 

On je istakao da Katar nije morao da podmićuje Kaili jer je ona išla u Katar kao predstavnik Evropskog parlamenta.
 

"Raspored sastanaka, govora i izjava koje bi davala s katarskim zvaničnicima je unapred odredila kancelarija predsednice Evropskog parlamenta. Takođe, Mecola je slala pratnju EU uz Kaili, gospodina Roberta Bedinija, tako da bi svi kontakti bili u njegovom prisustvu", dodao je Dimitrakopoulos.
 

On je rekao da je Kaili sprovodila plan koji je počeo 2019. i da su visoki predstvanik EU Žozep Borel i evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson odlučili na nivou Evropske komisije da se sarađuje sa Katarom, Kuvajtom i Omanom.
 

"Želeli su da jačaju trgovinske odnose sa zemljama Zaliva. Kontakti koje je imala u Kataru nisu bili njena lična stvar, ona nije lično služila Kataru da bi je podmćivao", kazao je Dimitrakopoulos.
 

Iz kancelarije Mecole rekli su za briselski portal Euraktiv da predsednica svim potpredsednicima EP daje instrukcije kako da predstavljaju stavove te institucije i "ništa više".

Rečeno je da potpredsednici imaju geografske oblasti u kojima predstavljaju Parlament kao deo svojih dužnosti i odgovornosti, a da je u slučaju Kaili to bio Bliski istok.

Kaili, njen partner Frančesko Đorđi, koji radi kao pomoćnik u Evropskom parlamentu, Luka Visentini, nedavno izabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata i Pjer Antonio Panzeri, bivši član Evropskog parlamenta, a sada predsednik nevladine organizacije Fajt impjuniti (Fight Impunity), uhapšeni su prošle sedmice u Belgiji u okviru istrage o navodnim nedozvoljenim lobističkim aktivnostima Katara. Belgijski sud će u četvrtak, 15. decembra, odlučiti da li će je zadržati u pritvoru do presude.

Evroparlamentarci su 13. decembra  gotovo jednoglasno smenili Kaili sa mesta potpredsednice Evropskog parlamenta, a prethodno je izbačena iz poslaničke grupe Socijalisti i demokrate, druge po snazi u EP.

Poslanici EP su na debati tražili da se sprovede interna istraga, da se sarađuje sa belgijskim vlastima i uvedu dodatne mere da bi se sprečilo da se slični slučajevi ponove.

Komesarka Johanson je rekla da mora biti nulta tolerancija na korupciju i najavila da će Komisija naredne godine predložiti zakon kojim će u svim članicama biti kriminalizovani svi oblici korupcije, ne samo mito, nego i trgovina uticajem, nezakonito bogaćenje, pronevera i zloupotreba ovlašćenja, sa strogim kaznama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sud: Nejmar čist ko suza
1

Regularan transfer

13.12.2022. 14:03

Sud: Nejmar čist ko suza

Sud u Barseloni oslobodio je brazilskog fudbalera Nejmara i sve saoptužene na suđenju za navodne nepravilnosti u vezi sa njegovim transferom u fudbalski klub Barselona 2013. godine, nakon što su tužioci odustali od svih optužbi.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve