Scena
30.01.2019. 13:23
R.E./Foto: Promo

KAKO JE JEDAN BRITANAC " KRALJ ČAJA", POMOGAO SRBIJI: Predstavljena knjiga „Mala veličanstvena Srbija“

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 

Za „Lipton“ čajeve su skoro svi čuli, ali ne i za Tomasa Liptona, multimilionera koji je bogatstvo stečeno revolucionarnim novinama u trgovini čajem i drugim potrepštinama, odvajao za pomoć siromašnima i ugroženima. U tom naporu, posebno mesto imala je Srbija koju je posetio 1915. u vreme vrhunca epidemije tifusa.

‘’Sir Thomas ili “Čika Toma”, kako su ga Srbi zvali, odraz je izuzetnog ugleda i simpatija koje je Srbija uživala u najvišim krugovima britanskog društva, u prvoj polovini dvadesetog veka. Lipton je samo jedan u nizu značajnih Britanaca tog vremena, koji se vrlo aktivno uključio u humanitarni rad i podršku maloj, hrabroj savezničkoj državi‘’, istakao je ambasador Velike Britanije u Srbiji, Denis Kif.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

„Tomas Lipton sigurno je bio među najznačajnijim ličnostima koje su u to vreme bili u Srbiji, a sasvim sigurno najbogatiji čovek koji je posetio našu zemlju. Bio je znamenita ličnost u celom atlantskom svetu, najbliži prijatelj engleskog kralja Edvarda. Osim brojnih inovacija u proizvodnji i trgovini čajem, bio je i začetnik međunarodnog takmičenja u fudbalu iz koga je nastao današnji Svetski fudbalski kup“, rekao je Dragan Bisenić autor knjige „Mala veličanstvena Srbija“, koja je predstavljena 29. januara, u restoranu Hyde Park u Beogradu.

Reč je o knjizi koja govori o humanosti i prijateljstvu, podseća nas na to zašto je boravak Tomasa Liptona bio od velike važnosti za naš narod, koji grad ga je proglasio počasnim građaninom, koji nadimak su mu meštani dali. Čuveni Britanac je te 1915. godine boravio u Nišu, Beogradu, Valjevu, Kragujevcu i Vrnjačkoj Banji, sreo se sa svim važnim ličnostima, uključujući prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Na frontu se sastao sa vojvodom Putnikom, a sa lokalnim meštanima je išao na pecanje. U Britaniji je objavio više novinskih članaka o našoj zemlji, kao i publikaciju „Strašna istina o Srbiji“.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

„Ponosni smo što je naša kompanija potvrdila svoju društveno odgovornu ulogu učešćem u realizaciji ove ideje i što će knjiga ’Mala veličanstvena Srbija’ čitaocima približiti događaje iz Prvog svetskog rata. Siguran sam da će kompanija ’Unilever’, u čijem sastavu se danas nalazi ’Lipton’, i ubuduće podržavati značajne kulturne događaje koji doprinose čuvanju nasleđa za buduće generacije“, rekao je prilikom predstavljanja knjige generalni direktor kompanije „Unilever“, Dobrivoje Milovanović.

Izdavač knjige „Mala veličanstvena Srbija“ je „Klub plus“, a reč je o delu nakon kojeg ćemo u „Lipton“ čajevima uživati još više nego do sada.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve