Scena
30.01.2017. 14:19
ekspres

PREMIJERA U KINOTECI: Dokumentarac o Uglješi Šajtincu prvi put pred publikom

img_1352.jpg

U utorak, 31.januara, sa početkom u 20 sati, u sali Muzeja jugoslovenske kinoteke u Kosovskoj ulici biće održana premijera dokumentarnog filma „Šajtinac“.

 Ovaj četrdesetšestominutni dokumentarni film sastoji se od razgovora koje je reditelj Boško Milosavljević vodio sa Uglješom Šajtincem, laureatom brojnih literarnih nagrada - od kojih su najznačajnije Vitalova, nagrada Bora Stanković kao i nagrada Evropske unije za književnost. Šajtinac je pisac nekoliko romana, velikog broja priča, a autor je i nekoliko drama koje su imale velikog uspeha na srpskim i engleskim pozornicama.

Prvi deo sastoji se od razgovora koje pisac i reditelj vode na starom nemačkom aerodromu iz Drugog svetskog rata - koji se nalazi u Banatu. Dok otkrivaju prostor, sagovornici govore o literaturi, umetnosti, istoriji - i o ljudima. Drugi deo posvećen je dramama i romanima Šajtinca.

Treći deo obrađuje temu ,,Hadersfild" - najpoznatiju Uglješinu dramu po kojoj je snimljen film. U ovom dramskom dokumentarnom igrokazu o Šajtincu govore g. Milan Milosavljević, Nebojša Glogovac, Goran Šušljik, Vojin Ćetković, Aron Balaž, Gorčin Stojanović, Miloš Krečković, Jelena Petrović, Slobodan Ćustić, Suzana Lukić, Gojko Božović - kao i mnogi drugi ljudi iz sveta umetnosti i kulture.

Direktor fotografije je Dušan Petković, snimatelj tona Vladimir Jovanović, montažu potpisuje Goran Mijić, a muziku kompozitor Vladimir Tubić. Producent je Milan Kićevac, a reditelj Boško Milosavljević.}

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
08.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve