27.04.2017. 06:45
Goran Grbović

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Bunarenje

goran-grbovic-02.jpg

Pobedom u Zagrebu protiv Cedevite, crveno-beli ponovo overavaju evroligašku kartu za sledeću sezonu i nastavljaju dominaciju u regionalnom takmičenju.
Crveno-beli voz je protutnjao kroz zagrebački Dom sportova bez milosti, ne ostavljajući nikakvu nadu domaćinu u poslednjoj utakmici plej-ofa ABA lige.
Isto koliko su igrači Dejana Radonjića pokazivali želju i povećavali borbenost iz utakmice u utakmicu, toliko su igrači Cedevite gubili volju i takmičarski na kraju toliko pali da se treća utakmica igrala samo reda radi.
Ipak, igrači Crvene zvezde odnose pehar u Beograd i, jedino što je važno, nastavljaju učešće u Evroligi i iduće sezone, verovatno u promenjenom sastavu.
I tako, dok Zvezda osvaja trofeje i popravlja statistiku koja je izgleda postala glavna marketinška parola crveno-belih, FMP po treći put menja trenera iz samo njima poznatih razloga, Partizan proslavlja 25 godina od čuvene trojke Saše Đorđevića protiv Huventuda i otpušta stranca pred domaćicu koja je jedino preostala da se spase čast i obraz bivšeg prvaka Evrope. Verovatno nezadovoljni njegovim ponašanjem, izgledom i oblačenjem, odlučuju da otpuste igrača koji se solidno ugojio, nije se zalagao ni na treningu, a o utakmicama da ne pričam, nije baš nešto bio skočan, ali je zato spor i jako slabo šutira, a kreće se kao hladovina.
A onda izađe saopštenje kako F. Robinson nije ispunio očekivanja. Kakva, bre, očekivanja?
Pa, idiot bi video posle dve utakmice da je to najbolje što je čovek odigrao i to je sve.
Ko bira ovu boraniju u Partizanu?
Povodom osvajanja trofeja u ABA ligi oglasio se i dragi nam Doktor, koji se vratio s uspešnog puta iz Kine tražeći talentovane igrače (pošto ih ovde trošimo ko papirne maramice), gde kaže da je Crvena zvezda zaslužila da bude državni projekat?!
Pa, čime, dragi Doktore? S par ulazaka u šesnaest ili onim masakrom od CSKA ili ovim devetim mestom?
Možda, Doktore, misliš da su tri titule u ABA ligi dovoljne da se zahvati neki dinar više iz državnog bunara?
Nije problem u bunaru, moj Doktore, nego u kofi kojom treba da zahvatiš. Još uvek je mala, treba ti veća, a treba ti i konopac i vitlo i, normalno, neko ko će okretati to vitlo.
Imaš ti sve elemente, ali još uvek ih nisi postavio kako treba. Za to je potrebno vreme, a i sam znaš kako vreme u košarci neumoljivo ističe.

Možda, Doktore, misliš da su tri titule u ABA ligi dovoljne da se zahvati neki dinar više iz državnog bunara? Nije problem u bunaru, moj Doktore, nego u kofi kojom treba da zahvatiš. Još uvek je mala, treba ti veća, a treba ti i konopac i vitlo i, normalno, neko ko će okretati to vitlo

Uostalom, za sada Crvena zvezda i nema konkurenciju u regionu i nedodirljiva je, ali to je samo sada, u ovom trenutku, a sutra već ko zna? Iduća godina u Evroligi će biti potpuno drugačija zato što će sve ekipe biti bolje pripremljene za ovakav ligaški format takmičenja, posebno Makabi i Barselona, koji se nisu snašli ove sezone, tako da će i takmičenje biti mnogo teže. Ali u tome i jeste draž sporta ako me razumeš, Doktore, ili nisi pročitao Profesorovu lekciju kako se ide preko trnja do zvezda? Tamo se ne spominju budžeti, nego sportski principi, koji su uvek isti za sve učesnike.
U ovakvom trijumfalnom trenutku za Crvenu zvezdu, spominjući budžete i šaljući poruke nekako propuštaš sportsko radovanje, koje je nezamenljivo i neuporedivo s bilo čim. Veruj mi, ja to znam. Opusti se malo, čoveče, jer ako se ne raduješ rezultatima svog rada, a radio si, to svi znamo - čemu sve ovo?
Predstoji nam i finalna serija domaće lige, kojom će se završiti srpski košarkaški karavan, gde će se ogledati srpskoligaši sa učesnicima ABA lige u borbi za statistički trofej domaćeg prvenstva.
Biće to sudar dve različite košarke, gde nekoliko ekipa iz KLS-a koje su mešavina gerijatrije i prestarelih talenata treba da izađu na teren protiv ambicioznih i prejakih timova sa iskustvom i igračima željnih dokazivanja, ali sve je to već viđeno na Kupu Radivoja Koraća u Nišu, tako da ne očekujem ništa više nego finale Crvene zvezde i Partizana da se konačno završi domaćica onako kako svi očekuju.
Ozbiljne prepreke na putu do finala će biti FMP i Mega, ali realno mislim da su crno-beli spremni da preskoče sve te prepreke i odigraju tu poslednju seriju onako kako i dolikuje bivšem prvaku Evrope u jubilarnoj godini.
Ova turbulentna godina, u kojoj smo dobili novog predsednika KSS-a, godina u kojoj je Crvena zvezda dostojanstveno predstavljala srpsku košarku u elitnom takmičenju,
a Partizan, koji je na putu oporavka, i uz sve teškoće uspeo da izgura još jedan ciklus, i KLS, koji je takav kakav je ubeležio još jednu sezonu u svoju istoriju - treba da bude prekretnica u daljem radu i putu koji je pred svim akterima, jer svi zajedno predstavljaju sadašnjost i budućnost košarkaškog bića Srbije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve