08.08.2017. 06:56
Goran Grbović

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Dan mrmota

goran-grbovic-02.jpg

Očigledno je prvi čovek uprave dr Nebojša Čović prešao igricu na svim nivoima i počeo da igra novu, ne obazirući se na leleke koji dolaze iz komšiluka, gde se još uvek bave obdukcijom pre dve godine preminulog pacijenta čeprkajući po ostacima sistema koji nema ko da pokrene

Zabrana FIBA o registraciji igrača, koja je usporila najavljenu rekonstrukciju Crvene zvezde, otklonjena je izmirivanjem obaveza prema bivšem igraču Galu Mekelu iz kase u koju se slilo prilično para od prodaje igrača, i samo nekoliko dana je trebalo upravi crveno-belih da startuje mašinu i s punim gasom krene u obnavljanje ekipe za iduću sezonu.
Iznenađujuća promena na kormilu struke, s mladim trenerom Dušanom Alimpijevićem, koji je zamenio Dejana Radonjića, prvi je od pokazatelja kojim putem će ići Zvezda narednih godina.
Otvarajući novi ciklus, uprava crveno-belih avangardno menja i popunjava sastav, prvenstveno vodeći računa o očuvanju baze mladih igrača, s pridodatim strancima, koji će zanatski biti u službi domaćih košarkaša.
Licitiranje imenima stranih igrača i pregovori koji su u toku ukazuju na unapred pripremljenu strategiju, tako da će se i iduće godine ljuljati čamci svih timova u Evropi i regionu od talasa koje će praviti novi rekonstruisani gliser Crvene zvezde.
Očigledno je da je prvi čovek uprave dr Nebojša Čović prešao igricu na svim nivoima i počeo da igra novu, ne obazirući se na leleke koji dolaze iz komšiluka, gde se još uvek bave obdukcijom pre dve godine preminulog pacijenta čeprkajući po ostacima sistema koji nema ko da pokrene.
Dijeta razuma, na kojoj se odavno nalazi glavni deo rukovodećeg kadra Partizana, izazvala je gašenje požara standardnim javnim brisanjem suza zbog loših finansija, dugova i nemogućnosti dovođenja željenih igrača.
Neočekivano se tim ofucanim frazama pridružio i novi trener spočitavajući nekolegijalnost i odsustvo gospodskih manira u protivničkom taboru, koji uzima igrače sa spiska potencijalnih pojačanja crno-belih, i nazivajući to blokadom u sprovođenju ideja i narušavanjem vizije koja se ukazuje i menja dnevno kao fatamorgana.
Izveštaji o stanju koji dolaze iz Humske zamenili su tradicionalna saopštenja, ali u njima nema nikakvog konkretnog sadržaja jer nema predmeta analize, nego samo gomila pretpostavki na osnovu kojih se svakodnevno donose razne verzije zaključaka, u kojima odjekuju jecaji nekolicine zaposlenih domara nekadašnjeg luks hotela koji se pretvorio u jeftini hostel s bajatim doručkom gde odsedaju gosti na jedan dan.
Predsednički apartman, koji ovog trenutka zauzima sportski direktor, biće otvoren i slobodan u drugoj polovini avgusta ako je verovati na reč ovom iskusnom funkcioneru, ali ne znam šta bi presednik mogao po dolasku da promeni u jelovniku crno-belih kada će mu posluženje biti hladna večera, koja je pripremljena na brzinu od neukih kuvara.
Igrači koji su ostali u Partizanu, zajedno s igračima koji su dovedeni, odražavaju i ambicije struke, a ogledaju se u preživljavanju, bar tako reče novi trener s Kopaonika.
Partizan se više ne nalazi na prekretnici kao pre dve godine, kada je mogao i morao da bira put kojim se ređe ide, već je sada u situaciji da spasava glavu, ali lično ne vidim nikakvu uznemirenost niti odgovornost prvog čoveka stručnog štaba jer će se on pridružiti ekipi par nedelja posle završetka Evrobasketa.
Priče o povratku na rad iz devedesetih koje se potkrepljuju stvaranjem reprezentativaca maltene su nemušte u ovom trenutku, kada nema materijala ni na vidiku, a drveni Pinokio, koji je trebalo da oživi, pretvorio se u Frankenštajna, skrpljenog od otpadaka iz košarkaških kontejnera regiona, koga sada treba postaviti na trapave noge da posrće kroz Evrokup, ABA i domaću ligu, usput vodeći računa da mu ne otpadnu loše zašiveni delovi.
Ponavljajući greške iz ne tako daleke prošlosti, arhitekte strategije crno-belih se vraćaju na početak svake godine trošeći vreme bespotrebno na halucinacije u kojima se gusenica pretvara u prelepog leptira čiju pojavu navijači željno iščekuju.
Nažalost, čaura iz koje treba da izađe novo crno-belo čudo trajno je oštećena, a stvaranje nove će trajati godinama.
Trošeći strpljenje svih zainteresovanih u procesu stabilizacije, uprava Partizana, s novom strukom na čelu, nije se pomerila ni milimetar napred, već samo u stranu, gde vešto eskivira rafale iz komšiluka koji se ispaljuju pri proslavi potpisanih ugovora, pravdajući se nedostatkom municije za takvu vrstu poslovanja... i tako svaki dan iz početka.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve