06.06.2017. 07:43
Goran Grbović

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Disciplina kičme

goran-grbovic-02.jpg

Čekajući sve izvesnije finale plej-ofa Crvena zvezda - Partizan, razbijamo dosadu gledajući utakmice između timova svrstanih u ostatak lige, koja redovno puni kasu direktora i njegovih mu podanika kroz raznorazne kazne koje prevazilaze maštu braće Grim. Posledica takve politike Košarkaške lige Srbije nije mimoišla ni predsednika udruženja nekoliko navijača Mega Leksa - Miška Ražnatovića, koji je zbog dobacivanja iz publike udaljen s tribina na utakmici s Dinamikom tako što je prošetao pri izlasku svoju novu roze kreaciju dorćolskim terenom. Ne bih mu preporučio da se takav šeta dorćolskim ulicama iz razloga što taj deo Beograda nije baš upućen u novu modu, koju slavni menadžer uporno plasira oblačeći svoje igrače kao one tipove što puštaju muziku u luna-parkovima.
Pošto direktor lige Leon Deleon neće moći da kazni Miška jer on i nema nikakvu zvaničnu funkciju u svom klubu, osim pomenute, možda će doneti odluku da Mega sledeću utakmicu igra bez publike ili da opomene predsednika udruženja zbog fluorescentne garderobe i šljaštećih patika koje smetaju protivničkim ekipama dok igraju s Megom. Imaće čime da se pozabavi direktor, a ako ne, izmisliće. Bitno je da se nešto dešava.
Nastaviću u istom tonu. Pročitah da je predsednica KK Spartak Josipa Ivanković otpustila igrača Đorđa Tresača delimično zbog izjave posle utakmice s Partizanom gde pominje FMP pod rednim brojevima 1 i 2, a u stvari, kako ona kaže, zbog povrede disciplinskog pravilnika, čime je naneo nemerljivu štetu klubu, igračima, građanima i gradu u kojem igra. Da se zadržim na „delimičnom" zato što predsednica reče da je nedopustivo vređati i omalovažavati bilo koji klub (sa čim se u potpunosti slažem), posebno na konferenciji za štampu. Ali, draga predsednice, zašto onda pustiste tog mladog čoveka da izađe na pres kada ste znali za njegovu naklonost ka crno-belima, ili niste znali? Ostade Đorđe bez posla, Spartak bez igrača zbog člana 31 nekog pravilnika, ali nema veze - zato što će košarka u Subotici sada biti bolja i bez incidenata, kao na svim drugim terenima u Srbiji.
Sledeća vest je da je ABA liga donela odluku da od iduće godine ima dvanaest članova, odnosno ekipa koje će se boriti za prsten umesto dosadašnjih četrnaest, a sve u cilju održanja kvaliteta i jačanja regionalnog takmičenja, zaštite interesa osnivača i bla, bla, bla... Sve razumem u vezi sa skraćenjem lige na 12 timova, ali mi nervozu izaziva analiza koju su uradili i prošli kroz Evropu i region kao kroz sir, kao da se oni nešto pitaju. Kakav kvalitet, kakav razvoj i kakvo jačanje?! Kao da vi imate plan do kojeg ste došli „analizom" da biste se uklopili u kalendar i sarađivali s nepriznatim nacionalnim savezima, a uz to ojačali takmičenje i možda uveli ABA drugu ligu. A da, to još razrađujete. Pa, vi ste poslednjih godina u zadnji čas uspevali da skupite 14 ekipa, i to po principu daj šta daš, a sada hoćete turnire do devetnaest, drugu ligu i ko zna šta još. Kažete, razgovaraćete sa svim zainteresovanima u regionu, samo nam recite koliko to košta da se mi u Srbiji presaberemo pošto jedva igramo nacionalno prvenstvo jer su skoro svi klubovi prezaduženi i na ivici bankrota.

Taj vaš košarkaški Frankenštajn, koga ste skrpili 2001, jeste jedna od najslabijih liga u Evropi, i samo je pitanje vremena kada će EKA, sa inkvizitorom Đordijem Bartomeuom na čelu, ugasiti svetlo, ostaviti nas sve u mraku i pretvoriti u poligon za talentovane igrače kojima će hraniti svoje sve veće telo

Srpska košarka, nažalost, drži tu košarkašku nakaznu tvorevinu u životu od samog njenog osnivanja, jer ostali klubovi ne mogu da izađu iz grupe bilo kojeg evropskog takmičenja, bilo u organizaciji FIBA ili EKA. Taj vaš košarkaški Frankenštajn, koga ste skrpili 2001, jeste jedna od najslabijih liga u Evropi, i samo je pitanje vremena kada će EKA, sa inkvizitorom Đordijem Bartomeuom na čelu, ugasiti svetlo, ostaviti nas sve u mraku i pretvoriti u poligon za talentovane igrače kojima će hraniti svoje sve veće telo.
Isto to mislim i o FIBA, koja ne ume da okreće svoj ogromni mehanizam pa koristi metode koje nisu primerene u sportu. Zato što rat koji traje između ove dve organizacije ima za posledicu žrtve koje su neminovne kada se sudare ovakvi titani.
Tragedija celog ovog procesa je to što su klupski interesi odavno ispred interesa nacionalnih saveza - koji imaju vrlo mali uticaj u donošenju bilo kakvih odluka koje se tiču razvoja košarke uopšte, u bilo kojoj zemlji u regionu - tako da vaše prosvetiteljske ideje nemaju i ne treba da imaju odjek u srpskoj košarci, koja je neophodna infuzija vašem izmučenom telu, a koje je, po mom mišljenju, balast koji će biti odbačen kada se dozovemo pameti. Sudbina te vaše lige je u našim rukama, gospodo. I uvek je bila!

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
21.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve