Sport
06.04.2019. 16:26
R.E.

Crveno ili Crno?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Večeras nas od 18 časova očekuje novi košarkaški klasik. Košarkaški klubovi Crvena Zvezda i Partizan ponovo će ukrstiti koplja u trećoj, odlučujućoj, polufinalnoj utakmici. Pobednik osvaja propusnicu za finale i priliku da sledeće sezone igra Evroligu. Sve bi bilo mnogo lakše da je na talonu samo jedno finale. Međutim, da je sve tako jednostavno ni duel ova dva kluba ne bismo zvali derbijem.

Večerašnji duel "večitih" biće šesti ovosezonski i sigurno najnapetiji i najbitniji. Ovosezonske duele Zvezde i Partizana obeležila je posebna napetost i borba do poslednjeg minuta. U svih predhodnih pet utakmica, pobednik se odlučivao u poslednjem napadu. Na ovoliku neizvesnost i tenziju se čekalo pune četiri godine, odnosno dok Partizan konačno nije "stao na noge" kako bi mogao da parira jakoj Zvezdi.

Sve je isto samo Vujoševića nema
Međutim, kao po starom dobrom običaju, što su utakmice neizvesnije, tako je i atmosfera van košarkaških parketa napetija. U poslednjih par dana, uoči "majstorice", u mediji su bili preplavljeni "provokativnim" izjavama funkcionera i trenera ova dva kluba. Atmosfera koja se pojavila uoči odlučujuće polufinalne utakmice, podsetila nas je na dobra stara vremene. Vremena jakog Partizana i uporne Zvezde. Na vreme kada su gotovo na dnevnom nivou prepucavali Duško Vujošević i Nebojša Čović. Sve je slično, samo akteri nisu isti. Pozornicu je napustio Vujošević, a na njegovo mesto došli su Milan Tomić i Andrea Trinkijeri.

Prašinu je posebno podigla nedavna izjava temperamentnog Trinkijerija.
- Ova serija je kao boks meč, Zvezda je dobila prvu rundu, mi smo na kraju druge bili bolji. Treća i poslednja će biti 'ol-in', moraš da budeš agresivan i veoma pametan. Obožavam boks jer je to plemenita veština, da ne bude udarca ispod pojasa, samo to sad želim, da bude prava utakmica, sportska, muška - rekao je Trinkijeri.

Trinkijerijeva priča u boksu na prvi pogled nema nikakvu skrivenu poruku. Verovatno samo na prvi..  Mada se sa tim sigurno ne bi složio Tomić. Treneru Crvene zvezde posebno je zaparalo uši pominjanje udarac ispod pojasa. Naravno Tomić nije želeo da ostane dužan Italijanu, pa je prvom prilikom rekao šta ima na tu temu.
- Moj posao je da radim kao trener Crvene zvezde, a ne kao boksera. Mojim igračima ne mogu da kažem krv, udarci ispod pojasa, brutalni udarci, već samo u vezi sporta i košarke. Sa druge strane govore o srpskoj košarci, a onda spominju takve reči pokušavajući da naprave pritisak, ali mislim da su se prevarili i da je sada na njima. Ovo nije bitka za zivot i smrt, već za sport i da se pobedi utakmica - istakao je Tomić.

Ništa manje "podbadanja" nije bilo i van konferencija za štampu. Snalazili su se predsednici beogradskih klubova, svako je na svoj način pronalazio kanale preko kojih će onom drugom indirektno poručiti šta imaju. Mijailović preko Tvitera, a Čović putem gostovanja u jutarnjem programu. Dok se Mijailović dotakao blata u koje pokušavaju da uvuku njega i njegov tim, Čović akcenat stavio na krađu i muljanje, tvrdeći da Partizan samo tako može da dođe do Evrolige.  Pritisak naravno nije zaobišao ni sudije. Ko go da je sudio i ko god da sudi, obe strane će se teško složiti i teško da će obe biti zadovoljne.

Ako je ovako bilo uoči utakmice, teško je zamisliti šta će biti večeras i posle utakmice. Jedna strana će sigurno izaći kao nezdaovoljna. Rukovanju i sportskom pozdravljanju definitivno nećemo prisustvovati. Pitanje je samo da li ćemo žalopojke slušati u jutarnjim emisijama ili čitati na tviteru.

Da li ovako mora da bude? Naravno da mora. Derbi nije obična utakmica i nikada neće biti. Nikada nije na talonu samo jedno finale, trofej, ili utakmica. Ne radi se samo ni o potencijalnoj šansi za Evroligom i mogućnosti za boljim sponzorima. Uvek je motiv više. Bez obzira na značaj obe strane uvek ulažu sve što imaju. Radi se o prestižu i mogućnosti da onom drugom "nabijate na nos" kako je lošiji, do naredne prilike za revanš.  Ko god da dobije ovu priliku, sigurno će je koristiti do kranjih granica.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
8°C
05.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve