Sport
14.08.2017. 09:42
Goran Grbović

KOLUMNA, GRBOVIĆ: Pogled s krova Evrope

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropsko prvenstvo za juniore u Bratislavi je završeno sa „Bože pravde"i trobojkom Srbije, koja se prva zavijorila na jarbolu,visoko,ispred pokorene Evrope. Neki novi klinci, '99. godište, u crvenim dresovima na pobedničkom postolju ponovo pevaju himnu podižući zastavu svoje zemlje, u kojoj su rođeni baš te godine koja je bila jedna od najtežih u srpskoj istoriji.
Tvrdoglavi, uporni, talentovani, hrabri, borbeni do samog kraja, nikada se ne predaju, pa čak ni kada ne ide kako treba, počistiše evropsko dvorište srpskim ručno pravljenim metlama, preoraše skupi parket i posadiše novu nadu koja će biti zalivana dugo dok ne izraste u ono što su oni gledali kao deca i zbog čega su počeli da se bave ovom igrom - u kojoj Srbi uvek pobeđuju na kraju.
Kraj finalne utakmice protiv odlične Španije dočekao sam na nogama brojeći sekunde zajedno s navijačima koji su došli u obeležjima timova za koje navijaju,a među kojima je nastalo trenutno primirje pred onaj poslednji trenutak kada se spontano pada nepoznatom do sebe u zagrljaj i deli momenat apsolutne sreće, koja je teško objašnjiva onima koji su bili oslobođeni fiskulture ili - ne daj bože - armije.
Dodela zlatnih medalja, čekanje na podizanja zastave i himna koju svi pevaju u prostoriji podiže nivo ponosa tamo daleko do naših praotaca, koji s nakrivljenim šajkačama i usukanim brkovima gledaju odozgo na svoje naslednike koji dolaze iz ove male, siromašne, ali za ceo svet neshvatljivo talentovane zemlje što i dalje prkosi svim mogućim košarkaškim teorijama i neuspešnim istraživanjima elite stranih stručnjaka koji su se bavili srpskom košarkom.
Himna koja odjekuje salom i nasmejana lica golobradih dečaka vraćaju prošlost i vidim kako pored svakog od njih na istom postolju stoji po jedan igrač iz svake generacije koja je imala privilegiju da osvoji evropski trofej.
Tajna je u nasleđu koje ostavljaju najbolji pre nas, provocirajući onaj nadrealni inat, od čega je sazdano celokupno srpsko biće, a posebno sportsko, gde se takmičimo prvenstveno sa samima sobom i željom da budemo bolji od prethodnika koji su nam bili uzori i idoli.

Trenutak koji će ostati urezan u sećanju svakog igrača jeste pevanje himne sa svojim saborcima na tronu Evrope, i možda će baš to ovoj novoj generaciji budućih šampiona probuditi prirodni imunitet protiv bolesti koje šire domaći insekti oboleli od ludačke potrebe za prodajom svega, pa i patriotizma, zarad ličnog interesa

Pobedom i osvajanjem prvog mesta u Evropi zaradili ste pravo da budete ponosni, a celoj košarkaškoj naciji ste dali pravo da brani dostojanstvo argumentom najboljeg, koji moramo da obnavljamo svake godine u svim kategorijama, jer ova kiša koju ste doneli došla je u pravom trenutku i prekinula sušu izazvanu dvogodišnjim izostankom medalja u mlađim kategorijama.
Vaše zlato će biti motiv više za seniore, koji će probati da se prikradu šansi za finale Evropskog prvenstva uz sve nedaće koje prate selekciju Saše Đorđevića, ali to smo već prošli za ove dve godine osvojivši dva srebra iz dva finala, na Olimpijskim igrama i na Svetskom prvenstvu, tako da verujemo u te momke koji su ostali kao što smo verovali i u ove mladiće rođene 1999. pre početka takmičenja.
Kolevka iz koje izlaze evropski i svetski asovi ponovo je zaljuljana zlatnim rukama ovih dečaka,koji nastavljaju tradiciju započetu davno u onoj zemlji koju polako zaboravljamo, i ne treba brinuti za budućnost pored njih jer će upražnjena mesta u A selekciji posle ovog Evropskog prvenstva biti popunjena nekolicinom igrača iz te ekipe, koja je započela svoju karijeru zlatom.
Malo je čestitati igračima i stručnom štabu na radosti i povratku vere u srpsku košarku, koja polako posrće pred naletom menadžera, skauta, raznoraznih mešetara, preteći da konačno padne, ali ovi dečaci donose lek koji smo čekali da bismo se makar nakratko vakcinisali od onih kojima je banka svetilište i način života.
Trenutak koji će ostati urezan u sećanju svakog igrača jeste pevanje himne sa svojim saborcima na tronu Evrope, i možda će baš to ovoj novoj generaciji budućih šampiona probuditi prirodni imunitet protiv bolesti koje šire domaći insekti oboleli od ludačke potrebe za prodajom svega, pa i patriotizma, zarad ličnog interesa.
Zlatna prašina koju ste posuli po celoj Evropi će makar na tren doneti predah i prosvetljenje za one koji vode košarku i otvoriti put ka boljem sutra.
Vi ste, deco, razlog što jesmo.Vi ste svi naši razlozi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
22.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve