Sport
01.04.2019. 16:33
R.E.

Statistika ne laže, biće najbolji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada biste ljude iz svog okruženja pitali da li se sećaju NBA drafta iz 2003. godine, verovatno biste dobili mali broj potvrdnih odgovora. Pitanje je koliko se mlađe generacije sećaju tog perioda, koliko ljudi prati draft i koliko je onih koje najjača liga na svetu uopšte zanima. Međutim, kada biste im spomenuli imena poput Lebron Džejmsa, Dvejn Vejda, Karmela Entonija, Kris Boša, shvatili biste da gotovo da ne postoji osoba koja makar u nekom trenutku svog života nije čula za njih. Svetska javnost se sa ovim imenima, prvi put upoznala upravo na pomenutom draftu, pre 16 godina. Od tada, ova generacija ostaće upamćena kao jedna od najboljih ikada.
Deceniju i po kasnije, po košarkaškim krugovima se dugo pričalo kako će najnovija klasa rukija (2019.) biti toliko dobra da će moći da se meri sa, sada već čuvenom, klasom iz 2003. godine. Samom činjenicom da su je poredili sa ovim svetskim imenima, ovogodišnjoj klasi rukija je nametnut ogroman pritisak, a da još nisu ni kročili na NBA parkete. Međutim, ovogodišnji klinci kao da ne znaju šta je pritisak. DeAndre Ejton, Tre Jang, Marvin Beglij, Džaren Džekson, Luka Dončić, ne samo da su pretalentovani, već se većina njh posle samo par meseci izborila za ključne pozicije u svojim ekipama. Međutim, u moru talenta, košarkaške inteligencije, spremnosti i radne etike isplivalo je jedno ime - Luka Dončić. Momak koji je sa svega 18 godina prerastao Evropsku košarku, u istom stilu je nastavio da igra košarku i na američkom kontinentu. I ne samo to, toliko je dominanatan i samouveren da je posle nepunih godinu dana svima stavio do znanja da će jednog dana biti najbolji. Da će ovo "jednog dana" ,verovatno, doći i pre nego što budemo očekivali, govori i statistika. A poznato je da je Amerikancima statitika sve.
Pre nešto više od nedelju dana u utakmici protiv Nju Orleans Pelikansa Luka Dončić postigao je 26 poena, zabeležio 13 skokova i 10 asistencija. Bio bi to odličan učinak za bilo kojeg NBA košarkaša, a za momka, kome je ovo prva sezona u najelitnijoj košarkaškoj lligi na svetu i koji tek uči zanat, to je zapanjujuće. Zapanjujuća statistika. Međutim, ni Dončić nije običan ruki. A Dalas je očigledno imao mnogo sreće. Da Dalas ima jednog od najboljih rukija u nekoliko NBA sezona unazad, u prilog idu i tri statistička podatka koja je Krik Goldsberi pisao za ESPN.

Podatak 1:
Stopama Majkl Džordana

Dončić je na putu da postane prvi ruki nakon Majkl Džordana koji će prosečno imati makar 21 poen, 6 skokova i 5 asistencija. Jedini kojem je to uspjelo pre Džordana bio je Oscar Robertson. Čini se da je 20-godišnji Slovenac u dobrom društvu.
Dončićev šut je sjajan sam po sebi. Njegov 21,1 poen po utakmici najbolji je učinak jednog igrača u prvoj sezoni NBA karijere otkako je Blejk Grifin imao prosečno 22,5 poena u sezoni 2010./2011. No Grifin je igrao 38 minuta po utakmici i bio je stariji od 21 godine kad je debitovao u NBA-u. Dončic je prije mjesec dana napunio tek 20 godina i prosečno je na terenu 32 minuta.
Nijedan tinejdžer nikad u NBA-u u jednoj sezoni nije postigao ono što je uspelo Dončiću. Ne samo da je sasvim jasno kako će Dončić biti ruki godine nego možemo spekulisati da će biti ruki decenije. Kad se u obzir uzmu njegove godine, pozicija, efikasnost, šuterski učinak, jasno je da već dugo jedan ruki nije imao sezonu kao Dončić.

Podatak 2:
Odabrano društvo:
Jedini igrači koji su imali ,približno, Dončićeve godine i koji su pored njega ubacivali više od 20 poena po utakmici su Kevin Durant, Karmelo Entoni i Lebron Džejms. Prilično dobro društvo, a još je impresivnije kad se uzme u obzir to što je Dončić na dobrom putu da postigne više poena u sezoni nego ostala trojica.
Dončić je na putu da postane tek drugi ruki u NBA istoriji s brojem potrošenih poseda lopte u odnosu na ukupan broj poseda dok je bio na terenu, većim od 30 odsto (usage rateom).
Ben Gordon je jedini kojem je to uspelo pre njega, pritom Gordon je bio stariji od 21 godine kad je započeo prvu sezonu. Majkl Džordan je ima "usage rate" 29,8 posto u sezoni 1984./1985. i takođe je bio stariji. Dončićev "usage rate" svedoči tome koliko je postao važan u Dalasovom napadu. U poslednjih 15 utakmica samo su Džejms Harden i D'Angelo Rasel završavali više napada od njega.
Dončicćva efikasnost ukupnog šuta već sada je na 54,7 odsto, malo manje od NBA prosjeka, ali na sasvim solidnoj lestvici kad se uzmu u obzir njegove godine i usage rate. On šutira s teških pozicija, ali njegov izbor šuteva već je u skladu s današnjim trendovima. Sličniji je Hardenu nego Alenu Ajversonu, no to će samo ubrzati njegovu efikasnost.
Baš kao i Harden, Dončić voli step-backove te zajedno s Hardenom ima najviše postignutih trojki iz step-backa po utakmici. Osim Hardena, Dončić šutira više nego dvostruko step-backova od bilo koga u NBA ligi.

Podatak 3:
Naslednik Hardena
Dončić je već postavio rekord NBA lige po broju neasistiranih trica jednog rukija.
Dončić nije samo fenomen, on je fenomen čija se igra kreće u smeru u kojem ide košarka. Već je spreman postati najbolji Hardenov imitator. Jako često ostaje usamljen na liniji za tri poena, driblinge završava na jedan od četitri načina: step-backom, prodorom prema košu, slobodnim bacanjem ili povratnom loptom. To je Harde nova košarka.
Sa Dončićem u ekipi, Dalasova budućnost izgleda lepo. Dovođenjem Kristapsa Porzingisa, Mavsi imaju jedan od intrigantnijih mladih tandema u NBA ligi. Kada se Dončićev osećaj za igru, dodavanja i svestrani šut povežu sa veštim i pretalentovanim visokim igračem, kakav je Porzingis, dobija se fantastična kombinacija koja bi mogla otkriti Lukin plejmejkerski potencijal.

Dončić izgleda kao jedan od najboljih izbora na draftu posljednjih godina. Ne samo što je predodređen da postane zvezda nego se i njegova igra savršeno uklapa u budućnost NBA lige. Ako je Harden preteča sutrašnje košarke, Dončić je već spreman za tu sutrašnjicu, a s njim i Dalas.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve