Oni su ponos Srbije
18.07.2023. 11:30
Beta

Diskretni heroji.

Na niškoj ortopediji za pola godine urađeno 1.000 operacija

bolnica
Izvor: Shutterstock

Za nešto više od pola godine na Klinici za ortopediju i traumatologiju u Nišu urađeno je 1.000 operacija, izjavio je rukovodilac te klinike Ivan Micić.

On je agenciji Beta kazao da je broj izvedenih operacija znatno povećan od kada je u maju uveden i popodnevni rad.

"Upravo je taj popodnevni rad omogućio da se operišu pacijenti koji se nalaze na listi čekanja za ugradnju proteza", rekao je Micić.
 

Prema njegovim rečima, početkom popodnevnog rada u jednoj od operacionih sala opredeljenih isključivo za elektivne hirurške intervencije ugradnje veštačkog zgloba kuka i kolena, tokom maja, je urađeno 186 hirurških intervencija dok je u junu urađena 201.

"U odnosu na prethodne mesece, to je povećanje hirurškog rada od 30 do 40 odsto. Međutim, klinika svakog meseca upisuje 20 do 40 novih pacijenata i zato nije jasno vidljivo izuzetno skraćenje vreme čekanja na operaciju", izjavo je Micić.
 

On je istakao da će popodnevni rad u operacionim salama Klinike za ortopediju biti nastavljen i dalje.

Prema njegovim rečima, tokom avgusta biće poslato cirkularno pismo svim pacijentima koji su na listi čekanja od 2019. do 2021. godine da dođu na kliniku i sa svojim doktorom dogovore operaciju.

"Od septembra je planirano da se krene sa pozivanjem pacijenata kojima je u drugoj polovini 2022. godine dijagnostikovana operacija zgloba", izjavio je Micić.
 

Prema podacima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, na listi čekanja za ugradnju "hibridne" proteze kuka je 168 pacijenata, na ugradnju "bescementne" proteze kuka čeka 190 pacijenata, a ugradnju proteze za koleno na niškoj Klinici za ortopediju čeka 678 pacijenata.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
30.11.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve