Politika
27.09.2018. 18:32
Andrej Mlakar

27. GODINA OD NEUSPELOG PUČA UNUTAR JNA: Kako su oficiri pokušali da smene Kadijevića

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U noći između 27 i 28. septembra 1991. godine pre tačno 27 godina deo oficira, podoficira i vojnika 1. proleterske gardijske mehanizovane brigade JNA iznenada je blokirao je sve ulaze u zgrade Generalštaba u Kneza Miloša i Nemanjinoj ulici i zgradi Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu SSNO u Kneza Miloša i Birčaninovoj.

Naoružani oficiri bili su podeljeni u dve grupe. Prva je upala u kabinet tadašnjeg Saveznog seketara za narodnu odbranu general armije Veljka Kadijevića od koga su zahtevali smenu, i još četvorice visokih vojnih rukovodioca,koje je cela JNA optuživala za stanje u državi!

Druga grupa upala u kancelariju tadašnjeg Načelnika Generalštaba JNA general - pukovnika Blagoja Adžića i od njega zahtevala da on preuzme funkciju Sekretara za narodnu odbranu od Kadijevića i kompletno rukovođenje armijom.

Kadijević kome su se prema priči aktera ruke tresle i koji je bio šokiran rekao je oficirma da je razočaran postupkom ljudi za koje je verovao da su mu odani i odbio je da podnese ostavku.

U isto vreme general Adžić se razbesneo i odbio da učestvuje u nikakvom puču. On je odbio učestvovanje u bilo kavom puču i naglasio da ostaje lojalan Kadijeviću do kraja.

Zbunjeni pučisti nisu znali šta da rade dok u ranim jutarnjim časovima u zgradu SSNO nije stigao general Aca Vasiljević koji je vraćen iz Šida, kad je radio vezom saznao za pokušaj puča unutar JNA.

On je  u dvorištu zgrade SSNO razgovarao da okupljenim pučistima među kojima je bilo i pripadnika jedinice Kobre čiji su neki pripadnici učestvovali u operaciji Štit zajedno sa njim u praćenju i sprečavanju ilegalnog naoružavanja paravojnih jednica u Hrvatskoj.

Posle razgovora sa generalom Vasiljevićem pučisti su se vratili nazad u kasarnu na Dedinju u očajanju i zbunjeni jer je puč propao.

Tog 28. septembra Kadijević je posle odlaska pučista zatražio hitan sastanak. Sastanku osim kadijevića prisustvovali su: Slobodan Milošević, Momir Bulatović, Borisav Jović, Branko Kostić i general Blagoje Adžić. Na tom sastanku Kadijević je izneo ocenu situacije na ratištu. Kadijević se osvrnuo i na stanje u samoj vojsci i na propali puč:

Kako je u svojoj knjizi " Poslednji dani SFRJ" član predsedništva SFRJ Borisav Jović naveo Kadijević je rekao: " Da postoji organizovani rad na razbijanju vojske i da je sada najaktivniji udar od strane srpskih opozicionih snaga. Kadijević je naveo da je upad u SSNO bio treći pokušaj puča za tri dana. Prvi je bio prema njegovim navodima u komandi JRV;  drugi na VMA i treći u Gardijskoj brigadi.

Na sastanku je takođe razmatran loš odziv na mobilizaciju rezervista, a odlučeno je i da svi oni koji su učestvovali u puču budu momentalno poslati u Vukovar.

Neki koji su učestovali u ovom neuspelom puču su poginuli, neki ranjeni a neki su odlikovani i unapređeni od strane Kadijevića kog su pokušali da smene.

General armije Veljko Kadijević je tek januara 1992. podneo ostavku na mesto sekretara za narodnu odbranu, a na njegovo mesto došao je general pukovnik Blagoje Adžić koji je smenjen u čistki 42 generala JNA maja 1992.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve