Politika
31.12.2018. 15:46
R.E./Beta

ALEKSANDAR RADIĆ O SLUČAJU " BANSKI DVORI": Hrvatska želi da osnaži svoje viđenje sukoba 1990-tih

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je danas da je aktuelizacija napada avijacije JNA na Banske dvore u Zagrebu, posle 27 godina, posledica namere Hrvatske da reafirmiše sopstevnu sliku o tom sukobu, po kojem to nije bio sukob sa indikatorima koji ukazuju na dogovore političkih vodjstava, već isključivo srpska agresija, zbog čega čitava priča može imati i šire posledice na odnose dve zemlje i čitavog regiona.

U izjavi agenciji Beta, Radić je rekao da Hrvati imaju ozbiljan politički motiv da od tog pomalo zaboravljenog slučaja naprave aferu i da ga politički instrumentalizuju.

"To nema dodirne tačke sa stvarnim zbivanjima tog dana u centru Zagreba. Šta god da se dešavalo tamo. Hrvatskoj je najvažnije da pokaže da je taj rat bio totalni. Njihovo nastojanje je da prikažu sled događaja kao agresiju i sačuvaju crno-belu sliku o agresiji koja je došla sa istoka.

U potpunosti se zanemaruje činjenica da je u Zagrebu postojao veliki garnizon JNA, da je bilo jedinica na aerodromu Pleso i da je tu reč o vojsci federacije koja je funkcionisala. To je stvarna politička podloga koja može da proizvede teške posledice na odnosu u regionu, posebno sa Srbijom", rekao je Radić.

Hrvatska je zatražila od Beograda da piloti JNA koji su bombardovali Banske dvore budu ispitani, jer kako tvrdi Hrvatsko tužlaštvo, njihov cilj je bilo ubistvo tadašnjeg predsednika Franje Tudjmana. Kako je ranije objavljeno, u Specijalnom sudu u Beogradu u prisustvu tužioca iz Hrvatske u četvrtak, 27. decembra ispitani su general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević.

Oni se sumnjiče za pokušaj ubistva predstavnika najviših državnih vlasti i ratni zločin protiv civilnog stanovništva, odnosno da su učestvovali u planiranju, organizaciji i izvršenju vazdušnog napada na Banske dvore u vreme kada su se tu na sastanku nalazili tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tudjman, predsednik Predsedništva SFRJ Stjepan Mesić i predsednik savezne vlade Ante Marković.

Radić je ocenio da Zagreb želi do pričom o pokušaju likvidacije tadašnjeg političkog rukovodstva Hrvatske pokaže da taj rat nije bio dogovorni.

"To je početak i kraj analize svega što se sada dešava u pravosudju. U potpunosti je reč o potezu koji funkcioniše na talasu stava da treba po svaku cenu afirmisati i zaštititi ono što se u Hrvatskoj naziva naučno dokazana istina o 'Domovinskom ratu'. Tamo postoje strateška dokumenta iz oblasti odbrane koja ne dozvoljavaju da se raspravlja o dogadjajima iz 90-ih i o naučno dokazanim istinama o ratu. Pokušava se etablirati pojednostavljena slika u kojoj ne postoje bezbrojni sivi tonovi kojih se sećaju svedoci tog vremena", rekao je on.

Radić je dodao da takav pristup može da kao posledicu ima brojne političke pritiske na Srbiju na putu pridruživanja Evropskoj uniji ili čak i da proizvede pitanje ratnih reparacija, zbog čega tom slučaju treba da se posveti puna pažnja.

On je kao poseban apsurd naveo da su u brojnim sličnim napadima avijacije JNA na hrvatske ciljeve bilo i pilota hrvatske nacionalnosti koji su kasnije prešli u hrvatsku vojsku, pa čak i slavljeni kao ratni heroji i koji nikada nisu bili podvrgnuti sličnom ispitivanju.

Kao primer on je naveo napad šest Migova 21 na hrvatsku vojnu kolonu septembra 1991. godine u kojoj je direktno učestvovao jedan hrvatski pilot koji se danas doživljava kao ratni heroj.

"Godinama posle rata naša je policija, na osnovu molbe hrvatskog tužilaštva, ispitivala pilote koji su leteli u toj akciji a sada žive u Beogradu, dok tog hrvatskog pilota niko ništa nije pitao. Jedan od aviona bio je dvosed i pilot (Hrvat) koji je sedeo u prvoj kabini obavio je najveći deo posla. On je danas vojni penzioner u Hrvatskoj i oslobodjen je odgovornosti, dok je o tom slučaju ispitivan pilot iz Srbije koji je leteo na drugom sedištu, iako je on tehnički više bio svedok nego učesnik dogadjaja. Dakle, nije ovde reč o značaju napada, nego o tome kakva je politička konstrukcija napravljena oko toga", rekao je Radić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve