Politika
28.12.2017. 13:37
R.E.

AMBASADORKA SRBIJE ODBILA PROTESTNU NOTU HRVATSKE: Motiv sukoba u Sonti nije bio nacionalno motivisan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasadorka Srbije u Hrvatskoj Mira Nikolić izjavila je da motiv sukoba u vojvođanskom mestu Sonta, gde su u nedelju pretučena tri hrvatska mladića, nije bio nacionalna pripadnost i odbila je da povodom toga primi protestnu notu Hrvatske, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Podsetimo, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov pre dva dana izjavio je, za hrvatsku agenciju Hina, da su  trojica mladića hrvatske nacionalnosti pretučena tokom vikenda u Sonti u Vojvodini. Njih je posle verbalnih pretnji, u nedelju, pri polasku kući iz kafića "prebila grupa mladih ljudi" pri čemu su, kako je rekao, "korišćeni pogrdni izrazi s nacionalnom osnovom".

Međutim, policijska uprava Sombor je saopštila da incident nije nacionalno motivisan a da su izazivači tuče uhapšeni.

MUP Srbije navodi da je srpska ambasadorka pozvana u Ministarstvo inostranih poslova Hrvatske povodom ovog incidenta, prilikom čega je Nikolićeva rekla da je, na osnovu svih neophodnih provera i razgovora sa većim brojem potencijalnih svedoka i učesnika događaja, od kojih su nadležni organi uzeli izjave, utvrđeno da motiv sukoba nije bio nacionalna pripadnost oštećenog ili izvršioca.

Kako se dodaje u saopštenju, nije jasno kako je navedeni incident mogao da dobije takvu kvalifikacija kada su u njemu učestvovala lica koja su iste nacionalne pripadnosti.

Hrvatski premijer Hrvatske Andrej Plenković je danas, na početku sednice Vlade Hrvatske, pozvao Srbiju da zaštiti Hrvate koji žive u toj zemlji i osudio napad na hrvatske državljane u Sonti.
Plenković je dodao da je ovim povodom "Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uložilo prosvjednu notu srbijanskim vlastima".

Ambasadorka Nikolić, koja je odbila da primi protestnu notu, upozorila je da bi ovakvi potezi Hrvatske, u nekim drugačijim okolnostima, mogli da destabilizuju inače mirnu situaciju u multinacionalnim sredinama i skladne odnose pripadnika brojnih etničkih zajednica u Republici Srbiji.

"Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije sa žaljenjem konstatuje da je i ovoga puta incident koji nema nikakve veze sa nacionalnom pripadnošću njegovih učesnika zloupotrebljen od strane Republike Hrvatske na način koji stvara iskrivljenu sliku o mirnom suživotu pripadnika različitih etničkih grupa u Republici Srbiji. Ovakvi stavovi Republike Hrvatske ne doprinose izgradnji poverenja i stabilnosti, za šta se obe zemlje deklarativno zalažu, a čemu Republika Srbija svojim stavovima i konkretnim aktivnostima daje puni doprinos", navodi MSP u saopštenju.

Ministarstvo je izrazilo nadu "da će se Hrvatska u budućnosti uzdržavati od ovakvih postupaka i napore usmeriti na izgradnju i unapređenje dobrosusedskih odnosa, što je interesu ne samo naše dve države već i celog regiona".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve