Politika
06.03.2019. 15:55
R.E./Beta/Kurir

AMERIČKI AMBASADOR KAJL SKOT: Nema crvenih linija oko kosovskog pitanja, sporazum podrazumeva uzajamno priznanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot izjavio je da Amerika ne povlači crvene linije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova i da je ključ za Beograd i Prištinu da se vrate za pregovarački sto. Skot je za list "Kurir" kazao da će biti podržano svako rešenje o kojem se dogovore dve strane, a koje može da se primeni i da bude trajno.

"Mi ne povlačimo crvene linije, ne odredjujemo šta će da se desi, ako je ono što se oni dogovore stabilizujuće za region, ako može da se primeni i da bude trajno, onda ćemo verovatno da podržimo to. Ali čekamo da same strane postignu dogovor pod okriljem EU", kazao je ambasador SAD.

Upitan o budućoj ulozi novoimenovanog američkog čoveka za Balkan Filipa Rikera, Skot je kazao da on u svom džepu nema plan za Kosovo, kako se spekulisalo poslednjih nedelja, te da neće nikoga da tera na bilo šta, već da je na dvema stranama da se dogovore.

On je rekao ;da će Riker sredinom meseca preuzeti poziciju šefa Evropskog biroa u Stejt dipartmentu, da ima mnogo stvari na dnevnom redu kao što su odnosi sa Rusijom i Turskom, sa EU, kao i drugih izazova, ali je potvrdio da je Riker, bivši ambasador SAD u Makedoniji, osoba koja zna mnogo o regionu Balkan.

"Njegovo srce je još na Balkanu, stalo mu je do toga šta se dešava ovde, posvećen je tome da se ovaj proces pomeri unapred, ali ne verujem da on ima plan u džepu i da će bilo koga da tera na bilo šta," rekao je Skot .

Govoreći o taksama koje je Priština uvela na robu iz Srbije, Skot je kazao da su te takse kontraproduktivne, "ne podržavaju dijalog, ne idu u prilog nastavku dijaloga".

"Ključ za Beograd i Prištinu je da se vrate za pregovarački sto. To bi trebalo da bude svačiji prioritet, Neki ljudi igraju igre, nemaju taktike, povlače neke poteze, ali cilj za Kosovo je da se postigne sporazum, a jedini način je da se vrate za pregovarački sto", kazao je Skot.

Ističući da su takse koje je uvela Priština zasmetale nastavku pregovaračakog procesa, Skot je rekao da bi one trebalo odmah da se ukinu.

"Mi od Kosova tražimo da se one suspenduju na period koji omogućava nastavak pregovora. Nadam se da će da nas poslušaju", kazao je ambasador Amerike.

On je kazao da misli da će SAD nastaviti da radi sa svojim partnerima na Kosovu i da će da povuku poteze koji su u njihovom interesu, kao i u interesu sporazuma i da se nada da će to biti dovoljno ubedljivo.

"Nema pitanja o našoj posvećenosti partnerstvu sa Kosovom, nema pitanja o našoj podršci za njihov suverenitet i to je element naše opšte politike u ovom regionu, a to je stabilnost, što znači da Kosovo i Srbija moraju da reše svoje odnose", kazao je Skot.

Ponovio je stav predsednika SAD Donalda Trampa da Kosovo i Srbija treba da teže sporazumu o normalizaciji i da u srcu tog dogovora mora da bude sporazum o uzajamnom priznaju.

"Ali sporazum o normalizaciji mora da uključuje još mnogo drugih stvari: sporazum ekonomskih odnosa, rešavanje statusa Srpske pravoslavne crkve, pitanje nestalih osoba, ratnih zločina... Ima mnogo elemenata ;koji moraju biti uključeni u sporazum, ali mi verujemo da uzajamno priznaje mora da leži u srcu sporazuma o normalizaciji", kazao je Skot.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
26.06.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve