AMERIČKI AMBASADOR SKOT: Politika Sjedinjenih Država prema Kosovu nije novost

AMERIČKI AMBASADOR SKOT: Politika Sjedinjenih Država prema Kosovu nije novost

Foto: YouTube screenshot


Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je da odnos SAD prema kosovskoj nezavisnosti nije novost i da fokus u odnosima Srbije i Kosova treba da ostane na traženju sveobuhvatnog rešenja.

“Fokus treba da ostane na traženju sveobuhvatnog rešenja i obe strane imaju našu punu podršku u tome. Svestan sam da je ovo osetljiva tema, ali politika SAD u vezi sa Kosovom nije novost”, naveo je Skot na Tviteru posle kritika koje su mu uputili zvaničnici Srbije.

On je uz tu poruku objavio vest televizije N1 o reakciji predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, na njegovu izjavu da Kosovo nema “takozvanu” vladu, već da je suverena i nezavisna država.

Vučić je juče rekao da “nažalost” nije bio prisutan kada je Skot rekao da Vlada Kosova “nije takozvana” već vlada “suverene i nezavisne zemlje” i dodao da bi u tom slučaju ambasador SAD dobio “pristojan, odmeren odgovor koji bi značio zaštitu interesa države Srbije”.

Brnabić je juče ocenila da je izjava Skota “skandalozna i neverovatna”, da je neprimerena za diplomatiju, i da predstavlja nepoštovanje zemlje domaćina.

Odgovarajući na pitanje novinara posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju i saradnji u izgradnji deonice “Moravskog koridora”, Skot je u ponedeljak u Vladi Srbije rekao da kosovska vlada “nije takozvana već Vlada Kosova, jer je reč o nezavisnoj i suverenoj zemlji”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar