ANA BRNABIĆ: Srbija neće priznati drugu državu na svojoj teritoriji

ANA  BRNABIĆ: Srbija neće priznati drugu državu na svojoj teritoriji


Srbija želi da zrelo i odgovorno pristupi rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ali neće priznati postojanje druge države na svojoj teritoriji, poručila je danas premijerka Ana Brnabić na međunarodnoj naučnog konferenciji “Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima”.

Premijerka je naglasila da se sukob ne može rešiti tako što se jednoj strani pruža puna podrška, a od druge strane se očekuje da se povinuje svakom nametnutom rešenju i da to ne bi prihvatio nijedan zreo narod, a pogotovo ne srpski.

“Projekat koji sebe naziva “Republika Kosovo” bio je i jeste osuđen na propast. One koje nam govore o potrebi da Srbija prihvati realnost pitam da li su spremni da se nose sa realnošću koju su stvorili dajući podršku albanskim seperatistima na Kosovu i Metohiji”, ocenila je Ana Brnabić i dodala da će za rešavanje kosovskog pitanja možda biti potrebno neko sasvim novo, unikatno rešenje.

Brnabićeva je podsetila da je odluka prištinskog parlamenta u kojoj je proglašena secesija dela Srbije doneta bez referenduma, protivno rezoluciji 1244 Ujedinjenih Nacija o Kosovu i na štetu međunarodne stabilnosti.

Premijerka je istakla da je u Prištini nekada živelo 50.000 Srba, a sada je taj broj spao na svega 37, kao i da su Srbi na Kosovu izloženi svakodnevnom etnički motivisanom masilju.

“Srbima, dakle, svakako nije bolje nakon unilateralne secesije” – zaključila je ona.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar