Politika
23.03.2018. 16:47
Mateja Mirković

ANA BRNABIĆ: Srbija neće priznati drugu državu na svojoj teritoriji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija želi da zrelo i odgovorno pristupi rešavanju pitanja Kosova i Metohije, ali neće priznati postojanje druge države na svojoj teritoriji, poručila je danas premijerka Ana Brnabić na međunarodnoj naučnog konferenciji "Kosovo i Metohija: Sui generis ili presedan u međunarodnim odnosima".

Premijerka je naglasila da se sukob ne može rešiti tako što se jednoj strani pruža puna podrška, a od druge strane se očekuje da se povinuje svakom nametnutom rešenju i da to ne bi prihvatio nijedan zreo narod, a pogotovo ne srpski.

"Projekat koji sebe naziva "Republika Kosovo" bio je i jeste osuđen na propast. One koje nam govore o potrebi da Srbija prihvati realnost pitam da li su spremni da se nose sa realnošću koju su stvorili dajući podršku albanskim seperatistima na Kosovu i Metohiji", ocenila je Ana Brnabić i dodala da će za rešavanje kosovskog pitanja možda biti potrebno neko sasvim novo, unikatno rešenje.

Brnabićeva je podsetila da je odluka prištinskog parlamenta u kojoj je proglašena secesija dela Srbije doneta bez referenduma, protivno rezoluciji 1244 Ujedinjenih Nacija o Kosovu i na štetu međunarodne stabilnosti.

Premijerka je istakla da je u Prištini nekada živelo 50.000 Srba, a sada je taj broj spao na svega 37, kao i da su Srbi na Kosovu izloženi svakodnevnom etnički motivisanom masilju.

"Srbima, dakle, svakako nije bolje nakon unilateralne secesije" - zaključila je ona.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
9°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve