Vesti
28.11.2017. 11:14
R.E./Glas Amerike

ATLANTSKI SAVET SAD PREDLOŽIO NOVU STRATEGIJU ZA BALKAN: Jače vojno prisustvo na jugoistoku i istorijsko pomirenje sa Srbijom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

 Atlantski savet će objaviti izuzetno značajan izvještaj o Zapadnom Balkanu da bi uputio poruku da je sada pravo vreme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji put, strategija kako Sjedinjene Države mogu da se pridruže Evropskoj uniji i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati deo Evrope i transatlantske zajednice

Atlantski savet SAD u sredu organizuje jednodnevnu konferenciju o budućnosti Zapadnog Balkana pod nazivom „Balkan napred- nova američka strategija za region“.

Naime, kako je objavio Glas Amerike u izveštaju koji se očekuje danas, dan pre konferencije, Atlantski savet SAD predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u Jugoistočnoj Evropi, kao i zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom, kao i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Uoči objavljivanja izveštaja i konferencije koja će okupiti ministre spoljnih poslova regiona, visoke zvaničnike Stejt departmenta, članove Kongresa i eksperte, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je neophodna aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu, jer ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu, upozorava Vilson.

„Atlantski savet će objaviti izuzetno značajan izvještaj o Zapadnom Balkanu da bi uputio poruku da je sada pravo vreme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji put, strategija kako Sjedinjene Države mogu da se pridruže Evropskoj uniji i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati deo Evrope i transatlantske zajednice. Ta vizija je izgubila zamah od deklaracije na samitu u Solunu pre mnogo godina. U suštini je došlo do zamora kada je reč o Balkanu, smanjenog američkog angažmana, a i Evropska unija preispitivala je održivost te strategije", rekao je u intervjuu za Glas Amerike Vilson.

On kaže da u svom izveštaju Atlantski savet SAD preporučuje da je vreme da Sjedinjene Države ponovo iznesu jasnu viziju da će Zapadni Balkani biti deo transtlantske zajednice.

„Postoje određene oblasti gde Sjedinjene Države imaju izraženu ulogu - prvo je bezbednost, odnosno da se pošalje poruka regionu da je prisustvo naših bezbednosih snaga trajno i da nije povezano samo sa KFOR-om, već i sa promovisanjem američkog uticaja i pružanjem pomoći u izgradnji kapaciteta, kada je reč o borbi protiv terorizma i brzom reagovanju. Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom severoistočnom delu. To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu. Zalažemo se za unapređenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budemo istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na političkom frontu - kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji da budu saveznici u budućnosti. Imajući u vidu izmenjene uslove na terenu, postoji stvarna šansa za američku diplomatiju, da uz evropsku, pomogne da stvari krenu u pravom smeru i da ukloni neke lokalne prepreke, dodaje on.

Na pitanje novinara Glasa Amerike o Vilsonovoj poruci da ako SAD ne budu ponovo angažovane, rizikuju krizu na Balkanu, izvršni potpredsednik Atlantskog saveta Dejmon Vilson, kaže:

„Ako ne budemo angažovani, ako budemo pokazivali neodlučnost, onda ćemo otvoriti prostor za pogoršanje situacije. To smo videli na primeru Makedonije posle 2008. godine i neuspelog pokušaja da zemlja uđe u NATO na samitu u Bukureštu. To pokazuje da smanjenje američkog angažmana u regionu može da dovede do daljeg pogoršanja nekih najgorih trendova i problema i do moguće krize. Naša poruka nije da Balkan mora da bude najvažnije pitanje na agendi Vašingtona. To jednostavno nije slučaj, nije realno, ali ni potrebno. Naša poruka je da ako ignorišemo region, i ne odigramo svoju ulogu, možda ćemo biti svedoci izbijanja krize – bilo da je reč o odnosima Beograda i Prištine, ili što je verovatnije, u Bosni, a i videli smo potencijal za to u Makedoniji. Međutim, uz malo napora, na političkom nivou, možemo značajno da pomognemo i da pošaljemo jasnu poruku onima koji žele da poremete proces transatlantskih integracija, bilo da je reč o ruskim obaveštajnim snagama ili organizovanom kriminalu. Uz malo napora, možemo da se suprostavimo tim negativnim silama i pomognemo regionu da ostane na pravom putu ka ostvarenju konačnog cilja dodaje izvršni potpredsednik Atlantskog saveta SAD.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve