Politika
06.08.2018. 18:26
R.E./Beta

AZEM VLASI: Promene granica, niti razmene teritorije neće biti

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Savetnik predsednika Kosova Azem Vlasi izjavio je danas da neće biti promene granica niti razmene teritorija Srbije i Kosova i da je pitanje granica na prostorima nekadašnje Jugoslavije završeno. Vlasi je kako prenosi koha.net, izjavio za Radio Sarajevo da demokratski uređene države i odgovorni politički lideri uvek rade tako da svim građanima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, bude dobro u državi u kojoj žive i da ne budu nacionalno diskriminirani, a da oni koji za to nisu sposobni nude etnička razgraničenja kao rešenje.

"To uvek dovodi do još većih problema, pa i ratova. Zbog politike etničkih, a onda i teritorijalnih razgraničenja, počeli su ratovi i stradanja u bivšoj Jugoslaviji. Rodonačelnik takve politike je bio (nekadašnji predsednik SRJ) Slobodan Milošević i to nastavljaju njegovi naslednici. A nacionalno čistih država opet nema jer su one, jednostavno, nemoguće", ocenio je Vlasi.

Prema njegovim rečima na prostorima bivše Jugoslavije gde sada "ima sedam država", pitanje granica je završeno.

"Kada Srbija i Kosovo budu međusobno priznate i normalizuju svoje odnose u postojećim granicama, mogu se dogovoriti o nekakvoj korekciji granica ili razmjeni teritorija. To je po međunarodnom pravu dopušteno, ali pod uslovom da se ne ošteti neka treća država. Međutim, korekcije granica ili razmena nekih delova teritorija su sitni poduhvati uglavnom uslovljeni nekim prirodnim, geografskim, terenskim ili drugim pragmatičnim razlozima. Dakle, više su tehničke nego političke prirode", kazao je Vlasi.

On je ocenio da Srbija i dalje ostaje ključni faktor potencijalne nestabilnosti i kriza u regiji, najpre zato što je "glavna uzdanica Rusije" u regionu, a Rusija je, prema njegovim rečima, permanentno faktor nestabilnosti u regionu zbog rivalstva sa Zapadom.

"Drugi razlog što Srbija predstavlja pretnju za stabilnost u regionu su njene neskrivene težnje za teritorijalnim proširenjem. Prema Kosovu takve težnje i ne krije, ali ne krije podršku ni prema onima u Republici Srpskoj koji bi da ovaj entitet otcepe od Bosne i Hercegovine", rekao je Vlasi.

Prema njemu, ne treba da čudi takva politika Srbije u regionu ako se ima u vidu da nju vode direktni produkti, naslednici i nastavljači politike Miloševića i Vojislava Šešelja.

"Danas je Šešelj glavna politička ličnost u Srbiji. Tri ključna njegova saradnika vode Srbiju - donedavno predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, premijer, sada predsednik države koji obavlja sveukupnu vlast u Srbiji. A tu je i predsednica parlamenta Maja Gojković. Iako pravosnažno osudjen zbog ratnih zločina, Šešelj je glavna faca u parlamentu Srbije, niko ne sme ni reč da mu kaže, a kamoli da upita zašto on još tu sedi", kazao je Vlasi.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve