Politika
01.02.2018. 15:36
R. E., Nataša Anđelković

BAKIR OSTAO GLADAN

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Po prvi put zvanična Turska je za partnera na Balkanu izabrala Beograd. Erdogan je tu odluku Izetbegoviću mlađem i kazao i pokazao protokolarnim manirima, što je posebno zapalo za oko turskim medijima koji su o trilaterali u Istanbulu napisali: "Erdogan i Vučić se sastali i ručali na Bešiktašu, a pridružio im se i Izetbegović"

Da li je ikada jedan Izetbegović, pa makar se on zvao i Bakir, mogao i da nasluti da će turski sultan, pa makar ga nazvali i Erdogan, pre primiti predsednika Srbije nego izdanka begovske familije iz Bosanskog Šamca. Takav kuriozitet teško je i zamisliti u Osmanskom carstvu, a posebno devedesetih godina prošlog veka, pa čak i dvehiljaditih kada upravo jedan Izetbegović, ali ovoga puta Alija, u amanet turskom predsedniku Erdoganu ostavlja brigu o BiH. Takav scenario bio je nezamisliv i do pre nekoliko meseci. Ali desilo se. Možda je baš zato Bakir ovu posetu i nazvao istorijskom.

Nakon srdačnog sastanka u Beogradu, koji su ovdašnji mediji uporedili sa susretom kralja Aleksandra i Ataturka, a koji je Izetbegović mlađi posmatrao preko televizije, novi randevu održan je u Istanbulu. Ovoga puta u šestoro očiju. Za razliku od bilateralne posete Beogradu koja je uglavnom bila zasnovana na ekonomiji, na dnevnom redu stambolskog sastanka bila je politika, tačnije regionalna saradnja.

BROJKA 3 puta u poslednjih godinu dana sreli su se Vučić i Erdogan

Po prvi put zvanična Turska za partnera na Balkanu izabrala je Beograd. Erdogan je tu odluku Izetbegoviću mlađem i kazao i pokazao protokolarnim manirima. Naime, iako su u Istanbul stigli gotovo istovremeno, turski predsednik je u svom kabinetu prvo ugostio Vučića, sa kojim je popričao u četiri oka. Tek nakon tet-a-tet sastanka dva predsednika, priključio im se član Predsedništva BiH Izetbegović, koji je u Istanbul došao bez blagoslova dvojice kolega iz Predsedništva. Takoreći, došao je inkognito, ili zato što je morao. Kako su preneli turski mediji, "Vučić i Erdogan su se sastali i ručali na Bešiktašu u predsedničkoj palati, a pridružio im se i Izetbegović".

To je odmah zapalo za oko i bosanskoj javnosti, i to ne samo u Dodikovoj Srpskoj, koji su o poseti izveštavali ili vrlo informativno ili gotovo posprdno. Čak se na jednom od bosanskih radio-stanica dalo čuti: Odveo ga je kao brava u Tursku. Nije do kraja ostalo jasno na koga je ovaj humoristični novinar mislio, tačnije da li je Bakira u Tursku poveo Vučić ili doveo Erdogan, ali poruka je jasna: politički i ekonomski epicentar turskog strateškog partnerstva na Balkanu premešten je u Beograd. "Zelena transverzala" izgleda više nije opasnost za Srbiju, na lakat je skrenula ka Beogradu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Erdogan je u odnosu na Izetbegovića delovao kao ukrotitelj lavova, a Vučića je podržao jer ga inače podržava u sklopu svog šireg regionalnog pristupa, smatra Vladislav Jovanović

Vladimir Ajzenhamer sa Fakulteta bezbednosti ocenio je da je tokom Erdoganove posete Srbiji u oktobru poslata ključna poruka da Sandžak mora da se osloni na Srbiju i da ostane most koji je povezuje sa Turskom.

- Stavljeno je jasno do znanja da Aleksandar Vučić jeste taj igrač koji povezuje Sandžak sa Istanbulom, da se ne može ići mimo Srbije kao matične države. U tom smislu Turska jeste poslala jedan veoma važan impuls saradnje, da je, dakle, zaista spremna da bude stabilizujući faktor u ovom regionu - rekao je Ajzenhamer za N1.
Zanimljivo, o uspehu Vučića govorilo se i u Sarajevu. Tamošnji politički analitičar Enver Kazaz smatra da Erdogan vrlo vešto koristi regionalne probleme, pre svega nestabilne odnose između bošnjačkih predstavnika vlasti i Vlade Srbije.

- U takvom odnosu prema BiH, Erdogan raspiruje emocionalizam i radikalne ideološke fantazme, gde on i Izetbegović funkcionišu kao zakon spojenih sudova, pri čemu i Bošnjaci i tursko društvo idu ka radikalnim, odnosno autoritarnim oblicima vlasti. Vučić u takvoj konstelaciji odnosa uspeva iz Turske izvući maksimum investicija, razvijati Srbiju iznutra, pa je on u tom odnosu apsolutni dobitnik - ocenio je Kazaz. I zaista, Vučić se u Istanbulu sastao i sa biznismenom i vlasnikom "Taj grupe" Mesudom Toprakom, koji će u Kraljevo doći sa novom investicijom od 35 miliona evra i 2.500 novih radnih mesta.

Bivši ambasador SFRJ pri UN Vladislav Jovanović i nekadašnji ambasador u Turskoj ističe da se Erdogan pokazao kao neka vrsta moderatora.

Opširniji tekst o sastanku Vučića, Erdogana i Izetbegovića u Istanbulu pročitajte u najnovijem broju Ekspresa koji će se od petka naći u prodaji na kioscima

NE PROPUSTITE:

VUČIĆ POSLE SASTNKA SA ERDOGANOM I IZETBEGOVIĆEM: Uveren sam da ćemo s BiH obezbediti trajan i siguran mir

BAKIR IZETBEGOVIĆ POSLE SASTANKA SA VUČIĆEM I ERDOGANOM: Dogovorili smo auto-put Sarajevo-Beograd! I Višegrad i Bijeljina

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
5°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve