Politika
03.03.2018. 10:10
Đoko Kesić

BAKIR STEFAN TVRTKO PRVI IZETBEGOVIĆ

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ostajući dosledan svojoj nepredvidivoj politici, vođa bosanskih muslimana na Baščaršiji namerava da podigne spomenik Stefanu Tvrtku Prvom Kotromaniću, Srbinu pravoslavcu, koji se hvalio da je ubio Murata na Kosovu 1389.

Bakir Izetbegović je čovek za sva vremena, junak sopstvene mašte, on je iznad svega lik iz paralelnog sveta viđen u filmu "Matriks" reditelja Larija Vačovskog. Gospodin Izetbegović je od rođenja predodređen za velika dela, u detinjstvu mu se velika istorija motala oko nogu, sve je ukazivalo na to da će on uskočiti u nerešivu misteriju gde mu i danas nije jasno da li ga je njegov otac Alija odabrao za sina, ili je on Aliju izabrao za oca.

U veliku politiku, u projekat muhamedanske države na Balkanu koja je trebala da obnovi Osmansko carstvo, ali bez sumnje i u veliki novac ušli su zajedno. Oružje, novac, propagandne matrice, odredi mudžahedina, večiti ratni savez sa Hrvatima protiv Srba, sve su finansirali Turska, Saudijska Arabija, Katar i Malezija. Tokovi svih pomenutih poroka su poznati, novac i kakva-takva država Bosna i Hercegovina završili su u porodičnoj radionici sa logom "Sam svoj majstor". Alija je otišao na ahiret, Bakir je nastavio let bez školovanog pilota, raskinuo je s Hrvatima, definitivno odbio da bude "cveće hrvatskog naroda", našao je novi herbarijum za sopstvenu botaniku - valjda do sledećeg rata.

O Bakiru ne želim da kažem ružnu reč. On je umetnik, igra se politikom kakve-takve države BiH, on je čovek nepredvidive putanje poput krstareće rakete. Maštovit i kreativan, nadmašio je oca onoliko, čak verujem da i Mile Dodik od njega ima košmarne snove, priviđaju mu se ružičaste sove i beli miševi. Bakir u svojim scenskim performansama je nadjebao i Čehova i Beketa zajedno. Sad hoće nasred Baščaršije, u zelenom Sarajevu da podigne veličanstveni spomenik nikom drugom do kralju Stefanu Tvrtku Prvom Kotromaniću!

Kakva bravura! Sad se svi pitaju da li je to tatin sin preumio, da li to on sa Zelene transverzale, u vratolomnom olimpijskom slalomu skreće direktno u mundijalizam? Da li babo Alija mirno počiva u svom mezaru ili mu je roditeljski da ustane? Za posledicu, pretpostavljam, Milorad Dodik i  Dragan Čović iste noći poput mesečara sastali su se bez savetnika u mostarskom muslimanskom groblju ispod najvećeg turbeta, prizivaju duhove da ih savetuju - šta im je činiti?

Bakir kida sve okove, sve nove teorije o Bašnjacima, njihovoj istoriji, poreklu i Muhamedovoj misiji. On je mudar, neće da podiže spomenik ocu Aliji, nego baš kralju Stefanu Tvrtku prvom Kotromaniću, najvećem srednjovekovnom bosanskom velikašu, Srbinu koji je 1377. krunisan u manastiru Mileševa ispod freske Belog anđela i pored sarkofaga Svetog Save. Uzima i ime Stefan, dinastičko ime svih Nemanjića.

Koje poruke Bakir šalje sa kraljem Tvrtkom, koje on to tabue ruši i šta će on sve uraditi, to ni Alah ne zna?

On zapravo veruje da je zlatna kočija konačno stigla u njegovo dvorište, veruje da je došlo novo vreme za nove zaokrete. Konačno je razumeo da se bez Srba ne može voditi politika u BiH, a njegova ideja je da se razbije savez Dodik - Čović, da muslimani izađu iz avlije uramljene zelenom transverzalom?!

Bakir Izetbegović, da bi pomenuto ostvario, morao bi da ruši određene aksiome koje su u BiH silom posadili Bil Klinton, EU i Saudijaska Arabija uz nezaobilaznu Tursku. Najpre mora da poništi tezu da su Bošnjaci nastali od bogumila. Ta teza je neodrživa, zapravo ne govori ništa, jer bogumili su bili hrišćanska frakcija, "hrišioni" koji su priznavali Isusa, ali nisu priznavali crkvu. "Jer crkva se ne pominje u Bibliji." Tome treba dodati da je najveći "bosanski" lider ikada bio kralj Stefan Tvrtko Prvi Kotromanić, Srbin pravoslavac, koji ruši izmišljenu svetinju zvanu bogumili ili patareni.

A tek postavljati kralja Stefana Tvrtka Prvog na pijedestal bošnjačke besmrtnosti kosi se i s onom "zakletvom" koju je na samrti Alija Izetbegović preneo Erdoganu da mu "ostavlja u amanet Bosnu", i pod dva - neki istorijski izvori govore da su Tvrtkovi vojnici na Kosovu 1389, koji su se borili na srpskoj strani, ubili Murata! O tome postoje pisani tragovi, jer se kralj Stefan Tvrtko Prvi Kotromanić hvalio na sav glas.

Eto ti Bakira Izetbegovića s prstima u pekmezu, jer mora se poštovati politička vernost starijem bratu, moraće siroti Bakir da se izvinjava Erdoganu za tu Tvrtkovu nesmotrenost. Istorija se opet mora prepravljati i dopisivati, jer takav zločin je neodrživ. Uostalom, tvrdi Tvrtko, nisu oni umorili samo Murata, nego i Bajazitovog brata koji je nasledio presto sultana.

"Ekspres" donosi zanimljive fragmente prepiske među evropskom vlastelom, u kojoj se kralj Stefan Tvrtko Prvi Kotromanić šepuri da je uzeo sultanov skalp. Tvrtko je najpre uputio pismo velmožama Firentinske republike u Firencu, gde se pohvalio pomenutim podvigom i potanko opisao šta se to dogodilo na Vidovdan 1389. na Kosovu polju.

Opširniji tekst u kome se navode zanimljivi fragmenti prepiske gde kralj Stefan Tvrtko Prvi Kotoromanić se šepuri da je uzeo sultanu skalp i zašto Bakir upravo podiže spomenik njemu pročitajte u najnovijem broju Ekspresa koji je od petka u prodaji na kioscima

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve