Politika
11.10.2018. 15:12
B92

"BATINAŠI, MAFIJAŠKA UBISTVA, RAZNETI AUTOMOBILI": Buran početak sednice skupštine grada - opomene, isključen mikrofon

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sednica Skupština grada, na čijem je dnevnom redu rebalans budžeta, počela je nešto pre 10.30 h.

Već na početku došlo je do polemike između zamenika šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikole Jovanovića i predsednika parlamenta Nikole Nikodijevića o predlogu da se danas razgovara i o bezbednosti u gradu.

Nikodijević je izrekao dve opomene Jovanoviću, ali i jednu šefu odbornika SNS Aleksandru Mirkoviću, koji se takođe uključio u diskusiju.

Odbornička grupa “Savez za Srbiju” predložila je da se sa dnevnog reda povuku pojedine tačke, za koje im je, kako kaže Jovanović, materijal dostavljen manje od 24 sata pre sednice, ali i da se dnevni red dopuni i da se razgovara o stanju bezbednosti u glavnom gradu.

Jovanović je u prilog tome rekao da “najugroženiji u srpskoj prestonici nisu vrapci”, i da najvažniji problem za građane nisu “ostavljenjene i bačene žvake", već, kako tvrdi, "batinaši koji ordiniraju, mafijaška ubistva, automobili koji lete u vazduh", a pomenuo je i upad grupe od 20 ljudi u jedan lokal.

Prekinuo ga je Nikodijević rekavši da iznosi nekorektne i netačne kvalifikacije i da je dobio reč da obrazloži predlog za dopunu, a zapravo otvara raspravu.

Jovanović je nastavio da govori i rekao da se samo ove godine u Beogradu dogodilo 17 likvidacija, a Nikodijević ponovo reagovao navodeći da je osam ubistava rasvetljeno, da je bezbednost u gradu važna, ali da Jovanović pokušava da napravi političku tribinu od skupštine grada.

“Vi hoćete političku tribinu, da politizujete važnu temu”, rekao je Nikodijević i isključio mikrofon na govornici, a zatim izrekao i opomenu Jovanoviću.

“Ne razgovara se tako što 'ad hok' pre sednice podnesete dopunu o tome. Da ste hteli, došli biste juče na konsultacije koje sam sazvao, da mi iznese tu temu kao važnu za razgovor. Moja vrata su vam uvek otvorena”, rekao je Nikodijević.

Jovanović je ostao za govornicom, usledila su dobacivanja iz odborničkih klupa, a Nikodijević je odborniku SzS izrekao još jednu opomenu.

“Ovo neće biti cirkus i i mesto gde će svako praviti političku tirbinu. Nećete praviti rijaliti od skupštine”, rekao je Nikodijević.

U diskusiju se uključio i šef odbirnika SNS Aleksandar Mirković koji je rekao da da je izlaganje Jovanovića samo još jedan u nizu pokazatelja da se Savez za Srbiju i njegovi predstavnici služe samo neistinama, spekulacijama i jeftinim trikovima ne bi li na osetljivim temama pokušali da uberu neki politički poen.

Naveo je da “gomila neistina koja je izgovorena” ništa nije drugo do pokušaj da sebe operu i da “opravdaju za poziv na silovanje" koje je izrekao Željko Veselinović, koji se ni danas nije pojavio pa će nastaviti praksu Dragana Djilasa”.

Dodao je da se o rebalansu razgovaralo i 29. juna, ali tada Jovanović nije prisustvovao sednici.

Tada je, prema njegovim rečima, bio u - najlepšem gradu na svetu, u Parizu”, rekao je Mirković.

U vreme njihove vlasti su se dešavale najgovre stvari, odsečene glave su pronalazili slučajni prolaznci… To se nikad više ne sme ponoviti. Od 17 ubistava, rasvetljeno je osam, opet ste slagali i nastavljate da lažete građane Beograda i Srbije”, rekao je Mirković.

Mirković je spomnuo i ubistvo Ranka Panića, tokom protesta, a onda ga je Nikodijević prekinuo i izrekao mu opomenu.

Predlog za dopunu i izmenu dnevnog reda je odbijen, pa će odbornici nakon pauze, započeti raspravu o rebalansu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve