Politika
14.11.2018. 16:59
R.E./Danas

BEČKI KARDINAL ŠENBORN: Rat protiv Srbije bio je najtragičniji potez cara Franca Jozefa

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Austrijske biskupske konferencije, član je više kongregacija Rimokatoličke crkve – za doktrinu vere, orijentalne crkve i katoličko obrazovanje, papskih veća za kulturu, za unapređenje nove evangelizacije kao i Papske komisije za kulturno nasleđe. On je tokom svoje prve, dvodnevne posete Beogradu prošlog vikenda služio dve mise za mir, pomirenje i pravdu među narodima, sreo se sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem i poglavarom SPC patrijarhom Irinejem. Iako je kardinal Šenborn u crkvenim krugovima poznat kao visokodostojnik koji je uspeo da spoji „akademsko bogoslovlje sa pastirskim iskustvom“.

Povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata održana je Međunarodna konferencija o „Evropskom identitetu“, crkve i verske zajednice u Srbiji potpisale su Poruku mira, služene su mise za mir i pomirenje. Na pitanje Danasa, da li ovakav pristup istorijskim događajima na neki način relativizuje pitanje odgovornosti, žrtve i zločina, posebno u situaciji kad već postoje pokušaji revizije zvanične istorije kardinal Šenborn je rekao

– Sećanje je jedno od ključnih zadataka čoveka. Dakle: „Nemoj da zaboraviš“. Istoriju moramo uvek iznova čitati i posmatrati. Nije lako za Austriju da se suoči sa istorijom Prvog svetskog rata. Austrija je bila imperija, a sada je veličine jedne „maramice“. Postoji čuvena izjava jednog slavnog austrijskog novinara iz perioda između dva rata Karla Krausa, koji je rekao da „u Austriji imamo veliku budućnost koja leži iza nas“. Ovaj moj put za Beograd za mene je bio na neki način i čin reparacije. Odluka da se krene u rat protiv Srbije u avgustu 1914. bila je najtragičniji potez u toku duge vladavine cara Franca Jozefa. To je bio početak velike katastrofe 20. veka. Sovjetski komunizam i nacional-socijalizam bili su otrovano voće tog čina. Mi ne možemo da vratimo istoriju, ali možemo da se trudimo da naučimo nešto iz istorije. Za mene je lekcija tog vremena ono što je na konferenciji za novinare posle mise u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije rekao ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić: „Bolje sto godina pregovarati nego rat započeti“. Ja sam na to dodao: „Nadam se, ne sto godina“.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve