BIVŠI HAŠKI SUDIJA KRISTOF FLIGE: Srbija svojim tretmanom osuđenih za ratne zločine nanosi štetu međunarodnom pravu

BIVŠI HAŠKI SUDIJA KRISTOF FLIGE: Srbija svojim tretmanom osuđenih za ratne zločine nanosi štetu međunarodnom pravu

Foto: Beta/AP


Bivši sudija Haškog tribunala Kristof Flige ocenio je da Srbija “nanosi štetu međunarodnom pravu” svojim tretmanom ljudi koji su osudjeni za ratne zločine.

Nemački sudija, koji je nedavno podneo ostavku u Medjunarodnom rezidualnom mehanizmu, nasledniku Tribunala, rekao je da vlada Srbije povlađuje ljudima koji su pravosnažno osudjeni za ratne zločine.

“Ratne zločince kada se vraćaju iz zatvora na aerodromu u Beogradu dočekuju (srpski) ministri. Jednom bivšem generalu osuđenom za ratne zločine dozvolili su da predaje na Vojnoj akademiji. To je čitav niz skandala. Srbija nanosi štetu medjunarodnom pravu”, rekao je Flige u intervju za nemački Cajt čije delove je preneo Dojče vele.

On je naveo i slučaj bivše predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić koja je posle prevremenog puštanja iz švedskog zatvora na konferenciji za novinare rekla da nije kriva i da je njeno priznanje krivice bilo taktički manevar.

“Uz to je po nju u Hag došao avion vlade Srbije”, dodao je Flige koji je bio član sudskog veća koje je osudilo vojnog komanadanta bosanskih Srba Ratka Mladića.

Nemački sudija je rekao da ne želi da putuje u Srbiju iz straha za svoju bezbednost.

“Izbegavam zemlje koje su bile u ratu da se ne bih izlagao riziku. Naša suđenja su bila otvorena za javnost i prenošena su preko interneta. Naša lica su poznata na Balkanu. Jednom prilikom sam sa kolegama-sudijama bio tamo nekoliko dana i morali smo da budemo čuvani. To nije lep osećaj”, rekao je on.

Flige je u intervjuu rekao da je ostavku podneo, izmedju ostalog, zato što generalni sekretar UN nije produžio mandat “jednom veoma iskusnom turskom kolegi” u Mehanizmu, jer vlada u Ankari smatra da je on član Gulenovog pokreta. Razlog za nezadovoljstvo Fligea je i što “neke zapadne zemlje ugrožavaju nezavisnost” Medjunarodnog krivičnog suda.

1 comment

Dodajte komentar
  1. 1
    AMatić

    A za zlodela nemaca se nije stideo i plašio. ja sam srbin i živeo sam 40 god. u Nemačkoj nije mi smetala njihova prošlost već sam se divio njenim ponašenjem u svakom pogledu.

+ Ostavite komentar