Politika
31.08.2018. 12:53
R.E./Beta

BRITANSKI EKONOMIST: Tači i Vučić zapravo nemaju nameru da menjaju granice

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, već neko vreme govore o razmeni teritorija, ali zapravo njihov pravi plan bi mogao biti zamena priznavanja Kosova za autonomiju za srpske opštine, piše časopis Ekonomist (The Economist).

"Mnogi analitičari veruju da Tači i Vučić zapravo nemaju nameru da menjaju granice, već se pripremaju za dogovor o obrazovanju srpske autonomije unutar Kosova u zamenu za priznavanje. Iako bi obe strane mrzele taj sporazum, njihovi lideri bi makar mogli reći da su očuvali dragocenu teritoriju", naveo je Ekonomist.

Ugledni časopis piše da su pojedini lokalni lideri već dugo bili skloni razmeni teritorija, ali da su donedavno EU i SAD bili protiv, što se promenilo.

"Federika Mogerini je rekla da želi dogovor o srpskom priznavanju Kosova do kraja njenog mandata kao visoke predstavnice za spoljnu politiku EU sledeće godine i da bi bi razmena teritorija mogla biti jedan od načina", navodi se u tekstu.

I SAD se više ne protive promeni granica što je nagovestio savetnik za navionalnu bezbednost Džon Bolton, navodi Ekonomist i dodaje "možda za to treba zahvaliti trampovskom entuzijazmu za postizanje dogovora i nacionalizmu".

Ekonomist navodi da srpski i kosovski zvaničnici žele da ubrzaju stvari pre izbora za evropski parlament sledećeg maja, zato bi mogli nagovestiti više populističku Evropsku komisiju koja se protivi proširenju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
16.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve