BRITANSKI GARDIJAN: Zašto policija Republike Srpske od Srbije nabavlja 2.500 automatskih pušaka

BRITANSKI GARDIJAN: Zašto policija Republike Srpske od Srbije nabavlja 2.500 automatskih pušaka

Foto: MUP Srbije


Nabavka više hiljada novih pušaka za policiju Republike Srpske izazvala je zabrinutost oko namera vlade predvodjene separatistima i oko sve većeg uticaja Rusije u Bosni, piše danas britanski list Gardijan.

Kako navodi list, isporuka 2.500 automatskih pušaka iz Srbije treba da stigne u srpski entitet BiH u martu, i to nekoliko nedelja pre planiranog otvaranja novog centra za obuku gde se očekuje da će raditi ruski savetnici. ; ; “Oružje stiže u trenutku kada je dugoročna stabilnost Bosne pod znakom pitanja”, navodi list i podseća da je Dejtonski sporazum kojim je okončan rat u BiH potpisan pre 22 godine podelio zemlju na dva poluautonomna dela, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Sporazumom je zaustavljeno ubijanje ali je nagradjena etnički zasnovana politika, navodi list na svom vebsajtu.

Srpski aktivisti civilnog društva, centralna bosanska vlada u Sarajevu i zapadne diplomate veruju da će nova jako naoružana policijska jedinica koristiti “separatističkom” vođi bosnaskih Srba Miloradu Dodiku da učvrsti svoju poziciju i da zastraši protivnike uoči izbora u oktobru. Dugoročnije se strahuje da bi te policijske snage mogle da budu upotrebljene da pomognu Dodikovim ciljevima za ostvarenje nezavisnosti srpskog dela, uz rizik novog rata u regionu. Ukazuje se da Rusija podržava Dodika, koji se sastao s ruskim predsednikom Vladimirm Putinom bar šest puta od 2014. godine, jer ga vidi kao branu od ulaska BiH u NATO. List ukazuje na veze Dodika sa Rusima i na to da su se članovi srpske paravojne grupe Srbska čast, ;obučeni u Rusiji, pojavili na ulicama Banjaluke.

Dodik je potvrdio nabavku oružja i rekao da je to za borbu protiv terorizma i da je potpuno legitimna akcija i da nema ništa da se krije. ; Srpski zvaničnici kao argument za naoružavanje policijskih snaga navode napad na policiju RS u Zvorniku 2015. godine koji je izvršio jedan 24-orogodišnji bosansko-muslimanski izbeglica povratnik. On je ubio jednog srpskog policajca i ranio dvoje pre nego što je ubijen.

Medjutim, navodi Gardijan, njegovi motivi nisu sasvim jasni, iako podseća na to da je pri napadu uzvikivao alahu akbar. List navodi da je taj incident upotrebljen da opravda jačanje snage policije.

Centar za obuku policijskih snaga RS za borbu protiv terorizma koji je koštao četiri miliona dolara treba da se otvori u aprilu na mestu bivše kasarne u Zalužanima kod Banjaluke.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač je 2015. potpisao sporazum o saradnji s Moskvom koji predvidja da ruski stručnjaci pružaju obuku u borbi protiv terorizma u tom centru, navodi Gardijan. ; Kako piše Gardijan, jedan neimenovani srpski opozicioni aktivista tvrdi da su ruski savetnici već stigli u oblast Banjaluke i Zalužana i da će planirani novi kargo terminal na lokalnom aerodromu biti korišćen kao ruski “humanitarni centar”.

Taj centar bi trebalo da bude poput onog u Nišu u Srbiji za koji američke vlasti sumnjaju da predstavlja centar za ruske obaveštajne operacije. Jedan zapadni diplomata u Bosni je rekao da za sada nema “čvrstih dokaza” da Rusija uspostavlja sličan centar u Bosni ali da oni “pažljivo prate”.

Kurt Basiner, stručnjak za Balkan u institutu “Savet za politiku demokratizacije” rekao je da je smanjenjem stabilizacionih snaga na samo 600 u Bosni i odustajanjem od posleratne inicijative da se integrišu bosanske policijske snage, EU ostavila vakum koji Rusija može da popuni.

“Dok god ne postoje prepreke za ulazak ostavljamo vrata otvorena. To je velika greška politike za koju još nismo platili cenu”, rekao je Basiner.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar