Politika
17.02.2018. 12:45
R.E./Beta

BURUNDI POVUKAO PRIZNANJE KOSOVA Dačić: Ovo je za dan nezavisnosti takozvane države čestitka

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da je Burundi povukao priznavanje nezavisnosti Kosova.

Dačić, koji je nedavno boravio u poseti Burundiju, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova u Beogradu da je ta zemlja povukla "priznavanje nezavisnosti Kosova".

Prema njegovim rečima, Burundi je povukao priznavanje nezavisnosti Kosova pre dva dana, ali je ministar spoljnih poslova danas odlučio da prenese vest na desetogodišnjicu jednostranog proglašenja nezavisnosti.

"Ovo je za dan nezavisnosti takozvanog Kosova čestitka iz Burundija", rekao je Dačić i dodao da odluka Burundija pokazuje koliko je "krhka kosovska nezavisnost" i koliko je lažna lista od 116 zemalja koje vlasti u Prištini prikazuju svojim gradjanima.

"Pozivam ih da pokažu papire svih 116 zemalja. Na toj listi su zemlje koje uopšte nisu priznale nezavisnost Kosova", rekao je on.

Kosovo je daleko od međunarodnog priznanja i pored podrške koju Prištini pružaju neke od zapadnih sila, naveo je šef srpske diplomatije.

"Bez dogovora sa Srbijom ovo se pitanje ne može rešiti. To ljudima u Prištini treba da bude jasno", naveo je on.

Dačić je upitao kako je on uspeo da za nekoliko meseci ubedi tri zemlje da povuku priznanje nezavisnosti Kosova, a njegovi prethodnici se nisu time bavili i dodao da je nekima "bilo lepše da idu u Vašington i Brisel nego u Burundi".

Srpski ministar je ocenio da je proglašenje nezavisnosti "neuspeli eksperiment i nasilje nad Srbima i medjunarodnim pravnim poretkom".

Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve