Politika
29.05.2018. 11:43
Tanjug

ČANAK KAO ZAMENA ZA MAJU GOJKOVIĆ: Niko me nije zvao, radio bih u korist države

nenad-canak-1.jpg

Lider LSV i predsednik skupštinskog Odbora za evrointegracije Nenad Čanak kaže da ga niko nije zvao niti razgovarao sa njim o tome da zameni Maju Gojković na mestu predsednika Narodne skupštine.

Komentarišući medijske spekulacije na tu temu, Čanak je rekao: "Niti sam za to čuo, niti sam načuo", a na pitanje da li bi pristao da bude predsednik parlamenta rekao je da ne bi pristao da promeni svoja ubeđenja, ali da bi pristao da radi u korist države.

Kako je rekao za Pink TV, nikad do sada nije prihvatio funkciju u izvršnoj vlasti, iako mu je, kaže, nuđeno sve i svašta, a jedinu javnu funkciju imao je kao predsednik Skupštine Vojvodine.

Kaže i da parlamentarizam treba negovati i da je zato pristao da bude predsednik Odbora za evropske integracije.

- Mislim da sam zajedno sa svim članovima odbora doprineo da se evropski put Srbije bolje vidi međunarodno nego do sada, posebno imajući u vidu da se u Srbiji parlamentarna diplomatija slabo primenjuje, što je velika greška - rekao je Čanak.

Kritikovao je što Vojislav Šešelj, kome je, kaže, prestao poslanički mandat, sedi u parlamentu "podriva priču o Srbiji kao o državi prava".

On je Šešelja uporedio sa počiniocima nekih drugih krivičnih dela koji su odslužili svoju kaznu i ukazao da krivično gonjena osoba ne može dobiti ni posao portira u javnim ustanovama.

Govoreći o evropskim integracijama, Čanak je rekao da je prva i osnovna prepreka za ulazak u EU to što Srbija živi u permanentnoj političkoj krizi koja se, kaže, ogleda i u tome koliko je Srbija spremna da se suoči sa prošlošću.

Kako je primetio, od Srbije niko ne traži priznanje nezavisnosti Kosova, već pravno-obavezujuću normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

- Mislim da će pod pritiskom međunarodne zajednice i Beograd i Priština morati da nađu rešenje. Stanje zamrznutog konflikta EU neće da trpi - zaključio je.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
22°C
15.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve