Politika
21.07.2018. 11:05
Nataša Anđelković

Cela OVK u Briselu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Na poslednju rundu dijaloga Beograda i Prištine u Briselu došli su skoro svi politički lideri Albanaca s Kosova. Tačiju su se, iznenada, pridružili i Ramuš Haradinaj, Kadri Veselji, Fatmir Ljimaj, Bedžet Pacoli i Dardan Gaši, većina njih su bivši komandanti Oslobodilačke vojske Kosova

U diplomatiji postoji poseban izraz za one koji samo prisustvuju sastancima a u njima ne učestvuju. Kažu, otišli su “u vidu papinog kurca”. Šta to znači? Da li papa ima polni organ? Naravno. A za šta ga koristi? Ni za šta, ali neka ga, ako zatreba.

Ko je sve u sredu u Briselu na novoj rundi dijaloga Beograda i Prištine imao tu ulogu, ne zna se. Poznato je samo da je kosovska strana poslala nikad brojniju delegaciju. Na sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini došli su, pored predsednika Hašima Tačija, i premijer Ramuš Haradinaj, predsednik parlamenta Kadri Veselji, kao i zamenici premijera Fatmir Ljimaj, Bedžet Pacoli i Dardan Gaši. Ukratko, svi lideri OVK i još poneko. Ipak, u razgovoru sa Mogerinijevom, preko puta srpskog predsednika Aleksandra Vučića, od svih njih sedeo je samo Tači.

Mir i stabilnost najvažniji

Dok jedni misle da je razlog za prošireni sastav nepoverenje između albanskih političara, drugi smatraju da je svako od članova vladajuće koalicije želeo da prigrabi politički poen ukoliko u narednom periodu Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić tu vidi ovo prvo. Kako je izjavio, do sada se uvek dešavalo da se nakon razgovora u Briselu ništa ne postigne jer kosovski predsednik Hašim Tači okleva jer nema podršku koalicionih partnera.

- Tači kaže ja bih pristao na ovo, ali ne mogu zbog Haradinaja ili Veseljija. Sada ih je Brisel pozvao da se nađu u isto vreme na istom mestu, kako se takve stvari i izgovori više ne bi dešavali. To samo pokazuje da oni ne veruju jedan drugom - pojasnio je Dačić.

Nakon bilateralnih i trojnog sastanka, koji su trajali svega dva sata, Vučić je izjavio da je nastavak razgovora u Briselu sa predstavnicima prištinskih vlasti veoma složen i komplikovan i dodao da su Albanci pokušali da za sebe dobiju sve, dok je srpska strana težila postizanju kompromisa.

- Postoje dve stvari sa kojima smo se složili, a to je da razgovore nastavimo i da pokušavamo da tražimo zajednički imenitelj kompromisnog rešenja, kao i da čuvamo mir i stabilnost u odnosima između Beograda i Prištine - rekao je Vučić novinarima nakon sastanku u Briselu i najavio da će sledeća runda dijaloga biti za nekoliko nedelje.

Sumirajući sadržaj sastanka, Vučić je rekao da je druga strana želela da dobije sve za Albance sa Kosova, dok je zvanični Beograd želeo da postigne kompromisno rešenje u kojem nijedna strana ne bi bila unižena i u kojoj interesi druge strane ne bi bili sasvim zanemareni:

Veoma je važno da razgovaramo i rešavamo probleme da u budućnosti ne bi bilo sukoba kao ranije.

Na pitanje stranog novinara da li je Beograd spreman da prihvati nezavisnost Kosova, sprski predsednik je odgovorio pitanjem a šta bi onda tu bio kompromis.

- To ne funkcioniše tako. Moramo da sednemo zajedno da pokušamo da postignemo kompromis oko mnogo važnih pitanja. Tek ako obe strane ne budu mogle da kažu da su potpuno zadovoljne, moći će da se kaže da je kompromis postignut - poručio je predsednik napominjući da sukob na Kosovu, na različite načine, postoji bar 150 godina.

Ali to ne znači da neko ima pravo da prekine razgovore i ostavi emocijama i strastima da se rešava to pitanje. Na to nemamo pravo. Zato smo rekli da ćemo, kada razgovori budu zakazani, doći i u dobroj veri pokušati da dođemo do rešenja. A da li ćemo doći, to ćemo da vidimo - istakao je Vučić.

Tačiju nikad teže Na drugoj strani, predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je ovaj sastanak sa Vučićem kao najteži koji je vođen u poslednjih šest godina koliko traje dijalog Kosova i Srbije.

- Kosovska strana će maksimalno raditi na postizanju konačnog pravno obavezujućeg sporazuma. Vidim svetlo na kraju tunela. Nažalost, Srbija nastavlja da živi mentalitetom prošlosti. Vučić i Srbija treba da shvate da je Kosovo već 10 godina nezavisna i suverena država i da kompromis po tom pitanju ne postoji - poručio je Tači.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve