Politika
03.05.2018. 14:29
Ljiljana Keković i Nataša Anđelković, Foto: Marko Đoković

ČITAJTE IZMEĐU REDOVA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo kaže da se sprema nacrt sveobuhvatnog pravnog sporazuma Beograda i Prištine, što potvrđuje i retorika s obe strane

Advokat iz Ljubljane Igor Šoltes već pola godine je izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo. U Prištini su ga dočekali ovacijama, nadajući se da će Slovenac raditi za njihovu stvar. Južna srpska pokrajina mu nije strana oblast, s obzirom na to da je već radio kao savetnik Svetske banke za Kosovo. Kako kaže, govori jugoesperantom. To i ne čudi budući da mu je deda bio slovenački i jugoslovenski komunista Edvard Kardelj. Služio je vojni rok u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, ni manje ni više nego na Brionima. Šoltes je danas posve­ ćen ekologiji, ali smo ga ipak pitali suvoparna nezelena pitanja.

Prema njegovim rečima, na Balkanu se stalno vidi su­ čeljavanje različitih interesa. Izražava se diplomatskim re­ čnikom, te to naziva „doprinosom Zapada i Istoka“ ovda­ šnjim prilikama. Baš zato nada se da će Evropska komisija zadržati fokus na zapadnom Balkanu.

Ima li indicija da će ostati tako?

- Iduće godine su izbori za celo evropsko rukovodstvo, i to će onda promešati karte. Tema Balkana će biti na dnevnom redu još do kraja ove godine. Manje-više do septembra, oktobra. Zato im se na neki način žuri da se donesu konkretni koraci da bi se videlo u kojem pravcu će stvari ići. To je sigurno veliki izazov za Beograd i Prištinu, i zavisi hoće li uspeti da nađu formulu za neki dogovor

Predsednik Aleksandar Vu­ čić je u „Gardijanu“ pominjao period od šest meseci do godinu dana.

- Mislim da je to bilo i preporuka Junkera i Mogerinijeve, koji su signalizirali da će nakon toga biti malo teži politički diskurs.

Da li je isti signal poslat i Prištini?

- Da. Svima. Interes je da se nastavi dijalog, onaj na kojem su se zavezale obe strane. Veoma bih voleo da su se na početku, kad su se obaveze sklapale sa obe strane, definisale realističnije obaveze i da su podrazumevale poštovanje ustavnog poretka i jedne i druge sredine. Ali sad, tu smo gde smo. Sad svaka strana ima svoje obaveze u tom sporazumu i EU, koja je pratilac dijaloga. Pre svega treba imati u vidu i tu sredinu i ljude koji žive tamo.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Iduće godine su izbori za celo evropsko rukovodstvo, i to će onda promešati karte. Tema Balkana će biti na dnevnom redu još do kraja ove godine. Manje-više do septembra, oktobra. Zato im se na neki način žuri da se donesu konkretni koraci između Beograda i Prištine

Mislite da nešto što pet godina nije uspelo može u narednih godinu dana da dovede do konkretnih pomaka i sa jedne i sa druge strane?

- Naše zemlje su ponekad nepredvidljive i stvari koje se dugo vuku nekad mogu preko noći da se završe. Ponekad se iznenadim kada vidim kako neke stvari izgledaju u jednom trenutku i kako se za tili čas dogodi neki rizični faktor. Recimo, pre šest meseci situacija je izgledala kao da ide nekom svojom putanjom, da bi strane mogle da dođu malo bliže nekom dogovoru, a onda se posle nekih novih faktora dogodilo da se stvar skoro zaustavila. Sad sve strane, uključujući i evropsku, moraju veoma da paze kakve poruke iznose u javnost zato što sad vidim da se prati svaka reč. Tu, naravno, ima dosta prostora za različite manipulacije i interpretacije.

Šta Srbija može da dobije u ovom trenutku?

- Ključan će biti taj dijalog: Zajednica srpskih opština na jednoj strani, a na drugoj strani onaj deo koji se tiče energetike i tablica, kao što je napisano na tim sporazumima. Neke stvari su već po­ čele da se ostvaruju, posebno u sferi pravosuđa. Pomaka teško da će biti bez jake političke potpore. Jedna stvar su vlade i predsednici, a drugo su ljudi u oba dela, i kosovskom i srpskom. To su pitanja od istorijskog značaja, vrlo zahtevna i osetljiva, tako da tu je potrebno mnogo mudrosti.

Vi ste u kontaktu i sa vlastima Prištine. Kakav je Vaš utisak, da li su oni posvećeni Briselskom sporazumu i ispunjavanju obaveza ili tu postoje neke opstrukcije?

- Koliko ja pratim situaciju, sad je bila glavna priča tamo što se tiče vizne liberalizacije i uslova koje za to treba ispuniti. Pošto je sad postignuta ta demarkacija s Crnom Gorom, sad je na redu drugi uslov, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Zbog čega nije bilo kao uslov postavljeno poštovanje Briselskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO? Da li je to iznenadilo ljude u Brisel kao što je iznenadilo nas?

- Teško mogu da komentarišem zašto su postavili baš te uslove za viznu liberalizaciju.

Opširniji intervju sa Igorom Šlotesom izvestiocem Evropskog parlamenta za Kosovo i unukom Titovog saradnika Edvarda Kardelja možete pročitati u najnovijem broju Ekspresa, koji će se od petka naći u prodaji na kisocima

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
6°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve