CRNA GORA ŠALJE SVOJE VOJNIKE U MISIJU KFOR NA KOSOVU Vulin: Ugrožavate odnose sa Srbijom i stabilnost na Balkanu

CRNA GORA ŠALJE SVOJE VOJNIKE U MISIJU KFOR NA KOSOVU Vulin: Ugrožavate odnose sa Srbijom i stabilnost na Balkanu


Ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin je danas zatražio da Crna Gora ne šalje oficire na Kosovo jer o tome nije pitala Srbiju, i jer će time ugroziti odnose s njom, kao i stabilnost Balkana.

Savet za odbranu i bezbednost Crne Gore je utvrdio predlog Odluke o učešću pripadnika Vojske Crne Gore u misiji KFOR na Kosovu. Predvidjeno je angažovanje dva štabna oficira, od kojih će jedan biti u Komandi misije u Prištini, a drugi u Regionalnoj komandi misije u Skoplju.
Odgovarajući na pitanje novinara o tome, ministar odbrane Srbije je rekao da bi “najlepše zamolio crnogorsku državu i crnogorsko Ministarstvo odbrane da još jednom razmisle i da ne šalju vojsku na Kosovo i Metohiju”.

Vlasti Crne Gore, nastavio je Vulin, “vrlo dobro znaju da je Kosovo i Metohija deo države Srbije po rezoluciji UN 1244 i podsetiću ih čak da su za vreme NATO agresije bili deo iste države i da su i građani Crne Gore bili ubijani od strane potpuno istog agresora”.

Ministar je rekao da bi “zaista zamolio (vlasti Cre Gore) da se uzdrže od toga (slanja oficira na Kosovo), da ne rade takve poteze, a da ne pitaju Republiku Srbiju, jer ako to budu uradili (poslali oficire), sigurno neće pomoći ni dijalogu (Srbija-Kosovo), sigurno neće pomoći stabilizaciji na našem prostoru, a sigurno neće pomoći poboljšavanju odnosa (Crne Gore) sa državom Srbijom”.

Vojni analitičar Aleksandar Radić je sinoć u izjavi za Televiziju Crne Gore ocenio da učešće crnogorskih oficira u misiji KFOR na Kosovu ne bi predstavljalo problem u odnosima Crne Gore i Srbije zato što je misija Kfora “jedini realan faktor bezbednosti i stabilizacije”.

Radić je rekao da je u opredeljenju Crne Gore, kao i drugih država regiona da učestvuju u medjunarodnim misijama, “važan faktor savezništva” s NATO jer “male zemlje Balkana nemaju šta da ponude velikim silama”, te je to njihovo učešće “jedan od načina da se premosti raskorak u resursima” NATO.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar