CRNOGORSKA PARTIJA U SRBIJI: Tražimo od države poštovanje crnogorske manjine i prestanak omalovažavanja

CRNOGORSKA PARTIJA U SRBIJI: Tražimo od države poštovanje crnogorske manjine i prestanak omalovažavanja


Crnogorska partija je danas upozorila da je u Srbiji prisutno “omalovažavanje i nipodaštavanje” pripadnika crnogorske nacionalne zajednice, te da se država, javnost, političke partije, organizacije i mediji moraju suprotstaviti tom trenndu i hitno prekinuti sa promovisanjem negativnih stereotipa za etničke Crnogorce u Srbiji.

“Danas se Crnogorci u Srbiji suočavaju sa otvorenim negiranjem njihovog nacionalnog identiteta. U medijima i intervjuima se mogu čuti etikete ‘Montenegrini’, ‘Dukljani’, ‘Milogorci’, ‘Titovi Crnogorci’ i slično. Diskriminatorne prozivke predstavljaju otvoren atak na identitet i opstanak crnogorske zajednice, i prolaze bez ikakve osude od strane javnosti ili države”, piše u saopštenju Crnogorske partije.

Partija je ocenila da su takvi “pokušaji dehumanizovanja pripadnika crnogorske zajednice opasni ne samo po nju, već i po sve ostale manjine i po samu demokratiju u Srbiji”.

Prema mišljenju Crnogorske partije, zajednička crta tog negativnog diskursa prema Crnogorcima zapravo je “negiranje njenog postojanja i pokušaj da se uguši njen glas”, kako bi se negirale sve inicijative, stavovi i problemi sa kojima se suočavaju Crnogorci u Srbiji.

Negativan diskurs, kako navode, je povezan sa “paralelnim procesom dezavuisanja Crne Gore kao nezavisne države, ravnopravne članice evro-atlantske koalicije, slobodne zemlje koja nije pod tutorstvom zvaničnog Beograda i patrijaršije Srpske pravoslavne crkve”.

Partija je reagovala i na izjavu Ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, koji je za Crnu Goru izjavio “kamo sreće da se nikad nismo ni spajali”.

“Ministar je u pravu da je svaka forma zajedničke ‘kvazimodo’ države Crne Gore i Srbije tvorevina koja ne donosi dobro ni Srbiji ni Crnoj Gori”, poručili su iz Crnogorske partije.

Dodaje se da etnički Crnogorci, koji su državljani i građani Srbije, traže od zvaničnih organa da se prestane sa diskriminacijom i da se Crnogorci više ne nazivaju imenima koja ta nacionalna zajednica ne koristi za sebe i koja su nastala kao “kovanice protivnika samostalnog crnogorskog identiteta”.

“Crnogorska partija čvrsto brani pravo svakog građanina Srbije poreklom iz Crne Gore da se, ako tako želi, izjašnjava kao Crnogorac po nacionalnoj pripadnosti, da govori crnogorskim jezikom i da bude vernik Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) čije je sedište na Cetinju. Branimo pravo pripadnika naše manjine da se slobodno izjasne po svim ovim pitanjima”, piše u saopštenju.

2 komentara

Dodajte komentar
  1. 1
    SRB

    Ма дајте мало озбиљности! Прво све то примените у ЦГ за Србе а тек онда тражите нешто. До тада….

  2. 2
    Rajko

    Ajte nemojte da gov..ate “braćo” montenegrini, jer vi kao Crnogorci vise ne postojite, sami ste se izbrisali, pogledajte sve najave, svuda zvanično piše Montenegro. Prema tome milogorci uzmite se upamet dok ne bude kasno, ovo vam savetuje potomak onih časnih Crnogoraca

+ Ostavite komentar