Politika
20.02.2019. 18:30
R.E./Beta

DAČIĆ: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod, za sad je to ideja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati gradjani na referendumu.

Posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Burundija Ezekjelom Nibižirom u Beogradu, Dačić je novinarima kazao da se o razgraničenju sa Prištinom nije razgovaralo i dodao da je to ideja koja kao zvaničan predlog nije upućena.

On je rekao da se on zalaže za razgraničenje, a da je o tome i predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio pre godinu dana i da se to ne spominje ni po kakvim "ćoškovima" ili tajnim sastancima.

Kako je dodao, ako neko ima neku drugu ideju i rešenje može da izadje sa predlogom.

"U dijalogu (sa Prištinom) koji je prekinut ta tema nije započeta ni razradjena, ali smo spremni i za druge predloge i kompromise. Ali jeste li čuli neki drugi predlog", rekao je Dačić.

On je naveo da je ideju o razgraničenju za koju opozicija koja je proistekla iz "froncli DOS-a" rekla da je izdajnička, prepisao od ubijenog premijera Zoran Djindjića i upitao opoziciju zašto za Djindjića tada nisu govorili da je izdajnik.

Dačić je naveo da je zanimljivo da se ovih dana po pitanju razgraničenja slažu Dveri, lider Narodne stranke Vuk Jeremić, poslanica Sanda Rašković Ivić i ministar u sadašnjoj Vladi Srbije Nenad Popović i razni analitičari sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem.

"To su ljudi iz vremena (Vojislava) Koštunice i (Borisa) Tadića kada smo dobili Ustav u kome u preambuli piše o Kosovu i Metohiji, a u vreme njihove vlasti i pored tog Ustava proglašena je nezavisnost Kosova", rekao je Dačić.

On je upitao šta su tada uradile vlasti u Srbiji, da li su proglasile okupaciju zemlje ili pokrenule vojsku. ; "(Slobodan) Milošević je ratovao za Kosovo, a šta ste vi uradili, vi ste zapalili ambasade i u amanet nam ostavili nezavisnost Kosova", rekao je Dačić i dodao da je prethodna vlast sadašnjoj u amanet ostavila i presudu Medjunarodnog suda pravde koja je u korist kosovskih vlasti, a koju oni koriste na svakom koraku.

On je istakao da je Milošević ostavio rezoluciju 1244, a vlast Koštunice i Tadića nezavisnost Kosova i 84 zemlje koje su priznale tu nezavisnost.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve