DAČIĆ: Hrvatska prvo da se izvini Srbima za genocid, pa da deli lekcije

DAČIĆ: Hrvatska prvo da se izvini Srbima za genocid, pa da deli lekcije


Izvinite se Srbima za genocid i etničko čišćenje u vreme NDH, pa onda možete da delite lekcije drugima, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Dačić za “Politiku” ukazuje da u Hrvatskoj sada živi samo 180.000 Srba, od 560.000 koliko ih je živelo 1991. godine. Kaže da je pitanje da li reintegracija znači i vraćanje proteranih, “ili je to reintegracija samo onih koje nisu pobili, proterali ili pokatoličili, kako je to isto izrekao Mile Budak”.

– I, kako Srbi iz Hrvatske mogu da izvrše agresiju, sami na svoje teritorije gde su živel? – kaže Dačić, i dodaje da je pomirenje moguće samo uz međusobno uvažavanje i poštovanje, uz potenciranje zajedničkih interesa umesto onoga u čemu se ne slažemo.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova osudilo je u utorak izjavu šefa srpske diplomatije u kojoj je kritikovao govor premijera Andreja Plenkovića na božićnom prijemu Srpskog narodnog veća (SNV) u Zagrebu.

Dačić je dan ranije u izjavi za beogradske “Večernje novosti” nazvao “bestidnom” izjavu premijera Plenkovića da je proces mirne reintegracije jedna od najvećih ostavština prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, i upitao “da li on misli i na onih 220.000 naših nesrećnika iz “Oluje”.

Hrvatsko Ministarstvo tvrdi da takve Dačićeve izjave predstavljaju “izvrtanje istorije i negiranje činjenica čime se otežava istinsko pomirenje”, prenela je Hina.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar